Delstatspolitiker i Queensland i Australien har godkänt den så kallade Adani-kolgruvan. Ett projekt som får hård kritik från miljöorganisationer, inte bara för sina enorma utsläpp av växthusgaser utan också för att det ska byggas en ny kolhamn i närheten av Stora barriärrevet och att den kommer kräva enorma mängder vatten i ett land som redan är hårt drabbat av torka.
Det krävs fortfarande ytterligare miljötillstånd för att själva driften kan inledas, men indiska storbolaget Adani väntas redan nu börja anlägga vägar i området.
LÄS ÄVEN: • Australiens natur är i kris
Gruvan kommer producera 27,5 miljoner ton brunkol om året som ska transporteras och brännas i Indien via en kolhamn som ligger intill Stora barriärrevet. Förutom att de ökade utsläppen kommer sätta ytterligare press på korallreven genom ett varmare och surare hav så kommer även risken för föroreningar och olyckor i området öka kraftigt när kollastade fartyg kör ut över naturvärldsarvet.
LÄS ÄVEN: • Extrem hetta dödade en tredjedel av dessa fladdermöss i Australien
Med tanke på att Stora barriärrevet anses vara när kollaps är det dåliga nyheter för marina ekosystem. 2017 sa en av världens främsta experter på korallrev, 71-åriga John Veron, att han tror att Stora barriärrevet kommer dö innan honom.
Både Australien och Indien har det senaste året drabbats av extrema värmeböljor som slagit hårt mot människor och natur. Adani har också fått klartecken för att bygga en 11 mil lång rörledning för att kunna använda 12,5 miljarder liter vatten om året ur Suttor River.
Kolindustrin i Australien pekas ofta ut som en viktig del av landets ekonomi, men den står bara för mindre än en procent av intäkterna i landet och sysselsätter färre än 0,4 procent av befolkningen. Betydligt fler arbetar exempelvis med turism som är beroende av Stora barriärrevet.
Författaren och journalisten Paddy Manning kallar i australiska tidningen The Monthly beslutet för “klimatvandalism som representerar allt som gått fel med politiken i Australien”. Även Greenpeace i Australien är inne på samma spår när deras chef i Australien kallar godkännandet av gruvans vattenplaner för “skamligt” och att det visar att “hela systemet är riggat och sönder”.
Kampen mot kolgruvan är inte över, men den ser nu ännu lite mörkare ut.
Källor: The Monthly, Rolling Stone och The Monthly