Både Tjeckien och Polen drabbas just nu av svår torka med lågt grundvatten. I Tjeckien är situationen värre än på 500 år och i Polen är flödet i vattendragen “extremt lågt” enligt landets meteorologiska institut.
I Tjeckien har myndigheterna gått ut och varnat för att torkan de senaste åren är den värsta i modern tid och att den kan orsaka stora skador för årets skörd och begränsa tillgången till dricksvatten. Det har knappt snöat under den senaste varma vintern och 80 procent av landet har extremt låga nivåer i vattendragen.
– Utan ett mirakel som ger regn som varar i en månad så kommer vi se floder och vattendrag torka ut och tiotals eller hundratals byar kommer vara utan dricksvatten, säger miljöministern Jiri Brabec enligt Bloomberg.
Även i fjol var torkan svår i Tjeckien. Enligt SVT påverkades då 99,5 procent av landets yta av torkan och skördeförlusterna uppgick till över 4,3 miljarder kronor.
– Sedan 1990-talet har torka varit ett normalt inslag. Det beror på högre temperaturer och avdunstning. Välkommen till eran efter 2015, skriver det vetenskapliga organet Intersucho på Twitter.
Polen har också drabbats av svår torka. Där uppger landets meteorologiska institut (IMGW) att grundvattennivåerna är låga, att vattenflödet i floderna är “extremt lågt” och att markfuktigheten är under 25 procent.
Källor: Bloomberg, Warzaw Business Journal och SVT