Kameleont återupptäckt efter över 100 år
En två veckor lång expedition till Madagaskars regnskogar gav till slut utdelning. Voeltzkows kameleont, som inte setts sedan 1913, kunde återupptäckas.
Arten upptäcktes 1893 och sågs bara fram till år 1913. Men en expedition som ägde rum 2018, men först nu redovisats i den vetenskapliga skriften Salamandra, kunde återupptäcka Voeltzkows kameleont efter en lång och mödosam vandring i nordvästra Madagaskars regnskogar.
Teamet hittade tre hanar och 15 honor och gjorde bedömningen att det var en hälsosam population. Honorna är särskilt färgglada med tydliga mönster och lila, orange, röd, grön, svart och vit färg. De kan ändra färg beroende på sitt humör och individerna har olika många fläckar på sidan.
– Voeltzkows kameleont skänker färg och skönhet till planeten och påminner oss om att även när allt verkar förlorat kan ett stort äventyr återuppväcka hoppet även för arter som vi inte har sett sedan Woodrow Wilson var president. Nu har vi så mycket att lära oss om detta extraordinära reptil, inklusive hur vi bäst kan rädda det från utrotning, säger Don Church, ordförande för Global Wildlife Conservation och ansvarig för projektet Search for Lost Species, som försöker återupptäcka 25 arter som inte setts på väldigt länge. Hittills har sex av dem hittats.
En utmaning för teamet, förutom att kameleonterna lever så otillgängligt är att de är så kortlivade. Troligen lever Voeltzkows kameleont bara i 4-5 månader efter att de kläcks från ägg i november. På två månader blir de könsmogna och lägger sina ägg i januari eller februari. Kort därefter dör de.
I Madagaskar lever hälften av världens kameleonter och 96 av dem hittas inte någon annanstans i världen.
Källa: Global Wildlife Conservation