Sumatranoshörningen är ett av världens mest hotade däggdjur. Det finns bara ett 80-tal individer kvar i världen och varenda en av dem är väldigt värdefull för artens fortlevnad. Nyligen räddades en isolerad hona och förflyttades till en lämpligare plats. En aktion som väcker visst hopp för arten.
Räddningsaktionen ägde rum i Indonesien och utfördes av den indonesiska regeringen tillsammans med en allians av naturvårdsorganisationer, Sumatran Rhino Rescue, där bland annat WWF, International Rhino Foundation, IUCN, National Geographic och Global Wildlife Conservation ingår.
LÄS ÄVEN: • Sista försöket att rädda sumatranoshörningen
– Varje räddat djur är jätteviktigt. Vi kan inte bara stå bredvid och se djuren försvinna utan att göra något och vi stöder helt och fullt Indonesiens beslut att flytta noshörningen innan det är för sent, säger Olle Forshed, regnskogsexpert på WWF.
Arbetet med att rädda honan, kallad Pahu, har förberetts länge.
– Honan som flyttades levde ensam och var i allvarlig fara, eftersom skogen där hon levde var på väg att försvinna. Riskerna är på långa vägar inte över för den flyttade noshörningen, men vi är försiktigt optimistiska och många engagerade och kunniga medarbetare är med under den första tiden när hon slår sig ned i sitt nya hem, säger, säger Olle Forshed.
Pahu har större chans att klara sig än Najaq hade
Pahu är inte den första sumatranoshörning som fångats in för att flyttas. 2016 räddades honan Najaq från en tjuvjägarsnara. Tyvärr hann hon bli så pass skadad av snaran att hon avled av skadorna.
LÄS ÄVEN: • Nästan utrotad noshörningsart hittad på Borneo
– Den sumatranoshörning som fångades i söndags är ifrån samma hotade område, men hela operationen har kunnat planeras in i minsta detalj och allt har gått enligt plan. Pahu är nu i säkert förvar i sin nya skog cirka 15 mil ifrån den gamla. Här är hon betydligt säkrare och kommer att ha en intensiv bevakning. Med tiden kommer hon att släppas ut i ett jättestort hägn där hon förhoppningsvis ska kunna få några vänner eller rent av partners. Meningen är att alla kvarvarande noshörningar på Borneo ska fångas in och leva i detta skyddade område. Tanken med det är att de med tiden ska kunna ge fler noshörningskalvar som i ett långt perspektiv också ska kunna släppas ut helt i det fria, berättar Olle Forshed.
Han berättar också att det är ett högriskprojekt och att Pahu långt ifrån är säker. Det är tuffa påfrestningar att fångas och flyttas och det är ännu oklart om det lyckas fullt ut. Många komplikationer kan uppstå, men världens mest erfarna noshörningsveterinärer finns på plats för att övervaka henne.
– Ett är dock säkert och det är att hade hon inte fångats in och flyttats nu så hade hon med all säkerhet dött inom en mycket snar framtid.
Världens sista sumatranoshörningar måste övervakas
En sorts kontrollerad och övervakad frihet är enda sättet för världens sumatranoshörningar att överleva.
– Tyvärr har vi nått hit att detta är enda lösningen som vi ser idag. De är så få och så utspridda att om det inte skapas förutsättningar för nya kalvar så kommer arten att dö ut helt om bara några år. Om inte tjuvjägarna hinner först såklart, avslutar Olle Forshed.
De största hoten mot sumatranoshörningen är tjuvjakt och krympande livsområden på grund av oljepalmsodlingar och gruvdrift. När de få noshörningarna som återstår sprids och isoleras får de allt svårare att hitta en partner att få ungar med.
Fakta om sumatranoshörningen:
Sumatranoshörningarna är solitära djur som lever i djupa skogar. Det gör dem mycket svårare att upptäcka jämfört med sina afrikanska motsvarigheter, de vita och svarta noshörningarna, som lever på savannerna och öppna gräsytor.
Förr i tiden var de spridda över stora delar av Asien från Bhutan, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Laos, Kambodja, Vietnam, till Indonesien och södra Kina. Idag finns de bara kvar på öarna Sumatra och Borneo i Indonesien. Sumatranoshörningen på den malaysiska delen av Borneo förklarades utrotad i det vilda 2015. De har varit åtråvärda byten för tjuvjägare, eftersom hornen använts i traditionell medicin. Största hoten idag är när regnskogarna exploateras och görs om till jordbruksmark, det finns helt enkelt knappt någon plats kvar för dem att leva i.
Källa: WWF