I en tid när klimatkrisen varit extremt tydlig under lång tid har hundratals av världens främsta klimatforskare sammanfattat över 14 000 vetenskapliga artiklar. Deras viktigaste slutsatser: klimatkrisen förvärras snabbare än väntat och det finns en tydlig koppling mellan klimatkrisen och extremväder.
Det krävs hårt arbete för att lyckas ignorera tecknen på hur klimatkrisen redan nu, vid 1,1 graders uppvärmning, slår hårt mot världen.
Grekland, Italien och Turkiet upplever rekordvärme och torka samtidigt som stora bränder härjar. Tyskland, Belgien, Nordkorea och Kina har drabbats av stora översvämningar i vilka hundratals personer mist livet. I Kalifornien härjar just nu några av de största skogsbränderna som delstaten någonsin upplevt och hela Nordamerikas västkust har nyligen haft extrema temperaturer, bränder och krossade värmerekord.
Samtidigt smälter isen från Grönland i rekordhastighet och Golfströmmen rapporteras bli allt mer instabil.
Sedan den femte IPCC-rapporten (AR5) kom 2014 har varenda år (2015-2020) hört till de sex varmaste som någonsin uppmätts.
– Medan regeringar kryper fram långsamt mot att minska utsläppen, tar klimatkrisen just nu över hela samhällen till följd av skogsbränder, extrema översvämningar och torka. Kapplöpningen pågår och IPCC har just förstärkt sambandet mellan koldioxidutsläpp och förvärrade extremväder vilket innebär att om regeringarna inte gräver djupare än sina för närvarande svaga 2030-mål för utsläppsminskningar kan mänskligheten förlora loppet, säger Kaisa Kosonen, politisk rådgivare för klimat och energifrågor på Greenpeace Norden.
Starkare koppling och förändringen går snabbare än väntat
Den sjätte IPCC-rapporten (AR6), som släpptes idag, innehåller en sammanställning av det rådande vetenskapliga kunskapsläget kring klimatmätningar, klimatsystemet, klimatmodeller och scenarier. Den baseras på över 14 000 vetenskapliga artiklar och anses därmed vara baserad på bästa möjliga data.
Rapporten kommer bland annat fram till att det finns en stark koppling mellan klimatförändringen och allt intensivare extremväder, som dessutom sker allt oftare. Det gäller framför allt när det gäller värmeböljor och havsnivåhöjningen.
Forskarna anser också att klimatförändringarna har gått snabbare än väntat de senaste åren. Som det ser ut nu kommer 1,5 graders uppvärmning passeras redan i början av 2030-talet, men det finns all anledning att begränsa uppvärmningen så mycket som möjligt. Det beräknas bli dubbelt så vanligt med extrema värmeböljor vid 2 graders uppvärmning jämfört med 1,5 grader.
FN:s generalsekreterare António Guterres, uttalade sig så här om rapporten, enligt The Guardian:
– Den här rapporten är en kod röd för mänskligheten. Alarmklockorna ringer öronbedövande och bevisen är obestridliga: växthusgasutsläppen från fossila bränslen och avskogning stryper vår planet och försätter miljarder människor i omedelbar risk.
Fler klimatmål i domstolar?
Greenpeace Norden ser rapporten som en grund för att ta klimatfrågan till domstolar.
– Vi kommer inte att låta den här rapporten hamna på hyllan genom ytterligare passivitet. Istället tar vi med oss den till domstolarna. Genom att stärka de vetenskapliga bevisen mellan mänskliga utsläpp och extremväder har IPCC tillhandahållit nya, kraftfulla medel för människor världen över att hålla fossilindustrin och regeringar direkt ansvariga för klimatkrisen. Vi behöver bara titta på den senaste vinsten för en rad miljöorganisationer i domstolen mot Shell för att inse hur kraftfull vetenskap från IPCC kan vara, säger Kaisa Kosonen.
Klimatforskaren Ed Hawkins vid University of Reading sammanfattar allvaret i situationen en tweet:
– Påminnelse: klimatförändringar gör extrema regnoväder intensivare och mer frekventa. Det kommer fortsätta till utsläppen av växthusgaser når “nettonoll”. Därefter kommer det inte bli bättre, det kommer bara sluta bli värre. Ju snabbare vi agerar desto mindre allvarliga blir konsekvenserna.
Källor: IPCC, Greenpeace, The Guardian och Ekot