Insektsforskare och “modern Linné” utsedd till Årets ölänning
Dave Karlsson, insektsforskare, eldsjäl, pedagog och chef för Station Linné, har utsetts till Årets ölänning för sin “banbrytande insektsforskning i internationell toppklass” och för sitt breda pedagogiska anslag.
– Årets ölänning är en modern Linné. Med banbrytande insektsforskning i internationell toppklass och ett brett pedagogiskt anslag har Dave Karlsson som inspirerande ledare bidragit till att mötesplatsen Station Linné och Öland fått världsrykte. Dave Karlsson är en passionerad ambassadör för naturvetenskapen och de öländska natur- och kulturvärdena, skriver Barometern och Sveriges radio i sin motivering till priset.
Dave Karlsson är stationschef på Station Linné och han har bland annat varit involverad i det svenska Malaisefälleprojektet från början av 2000-talet. Med hjälp av insektsfällor skulle fler av landets småkryp kartläggas och målet var att hitta några hundra nya arter. Det var en ambitionsnivå som möttes av av viss skepticism från andra forskare. Hittills har dock Dave Karlsson och hans team på Station Linné påträffat över 2000 nya arter för Sverige och 1000 av dessa är också helt nya för vetenskapen.
LÄS ÄVEN: • Blir det allt färre insekter i världen? I sådana fall – varför?
Dagen när priset utannonserats har Dave Karlsson gjort fyra intervjuer med journalister och telefonen ringer oavbrutet. Han tar sig ändå tid att svara på frågor.
Vad betyder det för dig personligen och för Station Linné att få det här priset?
– För mig personligen blir det ju en bekräftelse på att det jag jobbar med är viktigt och att jag får en konfirmation som inspirerar. För Station Linné är det viktigt att det vi arbetar för och strävar efter uppmärksammas.
Det var ungefär en månad sedan vi hördes sist, då om huruvida det blir allt färre insekter i världen. Har ni hittat någon ny art i Malaisefälleprojektet sedan dess?
– Vi hittar nya arter mest hela tiden – i genomsnitt har vi hittat mer än en ny art för vetenskapen varje vecka sedan vi började bestämningsarbetet för mer än 10 år sedan. Det finns mycket kvar att göra och att utforska!
Att du, i egenskap av insektsforskare och pedagog, får det här priset – kan det ses som ett tecken på att småkryp blir allt mer folkligt?
– Absolut! Jag har märkt ett ökande intresse alltsedan vi började med vår publika verksamhet på Station Linné för snart 20 år sedan. Jag tror att det blir allt viktigare för gemene man att uppleva och förstå verkligheten än att befinna sig i fiktiva låtsasvärldar som någon annan har skapat. För det blir väl allt tydligare för oss, ju mer vi lär oss och förstår, att verkligheten alltid överträffar dikten. Vad slår lyckokänslan av att stå vid en buddleja i full blom och avnjuta insekternas skönhet och energi?
LÄS ÄVEN: • Upp till 100 ryggradslösa djur utrotas per dag
Vad har du för tips till folk som nu läser om dig och Station Linné och som blir nyfikna på att börja spana på insekter?
– Njut av naturen i din egen takt! Se det lilla i det stora! Vill man ägna all sin lediga tid åt att följa och studera en enda art – gör det! Vill man plugga in varenda art och åka riket runt och kryssa – gör det! Vilken ingång man än har i naturen så blir det storslaget och en oöverträffad livskvalitéhöjare!
Dave Karlsson får ta emot utmärkelsen Årets ölänning från kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni på Sollidens slott den 18 juli.