I orörda miljöer har insektslivet inte minskat
En lång rad studier från Europa och andra delar av världen har visat på kraftigt minskat antal insekter de senaste årtiondena. Nu visar en ny studie att i orörd natur i norra Sverige har de ryggradslösa djuren inte minskat under den här tiden.
Det är i fjällbjörkskogen i västerbottniska Ammarnäs som forskare under 53 år (1968-2020) kartlagt populationer av ryggradslösa djur på björkskott i andra halvan av juni. De kom fram till att varken antalet eller den totala biomassan av insekter och spindlar har förändrats nämnvärt sedan studien inleddes.
– Vi kan se att variationen i antalet insekter och spindlar mellan olika år är stor, men över tid finns ingen säkerställd trend. Det har alltså vare sig blivit fler eller färre insekter i vårt undersökningsområde, säger Åke Lindström, biologiprofessor vid Lunds universitet.
Anledningen tros vara att de faktorer som annars verkar ligga bakom massdöden hos ryggradslösa djur inte förekommer i fjällbjörkskogen eftersom så få människor lever i dessa områden.
– Vi kan konstatera att de faktorer som bedöms stå bakom insektsförändringarna i det kontinentala Europa, så som intensivt jordbruk, kemikalier, klimatförändringar och ljusföroreningar, inte har varit lika framträdande i norra Sverige, säger Åke Lindström.
Förutom Lunds universitet har även Göteborgs universitet och Göteborgs naturhistoriska museum deltagit i studien, som publiceras i tidskriften Insect Conservation and Diversity.
Källor: Lunds universitet och Insect Conservation and Diversity