Biologen och äventyraren Sacha Dench har länge jobbat med projekt för att bevara arter. Nu ska hon följa flyttande fiskgjusar i en motoriserad paraglider för att försöka skapa uppmärksamhet och engagemang kring flyttfåglar.
– Det är väldigt svårt att få folk att bry sig om flyttfåglar eftersom de inte är ett enskilt lands ansvar. Fåglar begränsas inte av landsgränser så de omfattas inte alltid av nationella handlingsplaner såvida de inte häckar i landet. Men vi måste börja tänka på fåglars hela flyttvägar när vi arbetar med bevarande, säger Sara Dench.
Hon är redan känd under smeknamnet “the human swan” (den mänskliga svanen) för att hon flugit längs samma rutt som mindre sångsvanar gör årligen. Den 7 000 km långa färden från den arktiska tundran i Ryssland till Storbritannien gjorde hon i en motoriserad paraglider i samarbete med projektet Conservation Without Borders.
2021 är det dags för henne att göra om samma äventyr, men längs en lika lång rutt från Europa till Afrika – fiskgjusarnas flyttväg. Inför resan pratar hon med brittiska ambassadörer i varje land på vägen för att uppmärksamma fiskgjusarnas situation. Hon har också tillsammans med forskare vid Cardiff University utvecklat ett system för att kartlägga plast och däggdjur i haven som hon ser från sin paramotor. Dessutom kommer ett team på marken följa med för att ta prover längs vägen på exempelvis insektsmedel, mikroplaster, utsläpp och hur sjögräs mår på olika håll.
Med hjälp av farkosten, som är en hängglidare med motor kommer hon så ofta det går ha motorn avstängd för att glidflyga i varma vindar som fiskgjusar gör.
60 procent av Storbritanniens fiskgjusar dör enligt Roy Dennis Wildlife Foundation, innan de hinner häcka. Det beror bland annat på att de fastnar i fisknät, krockar med kraftledningar och för att deras livsmiljöer i världen förstörs.
För de mindre sångsvanarna som Sara Dench följde 2016 var det en lång rad olika problem längs vägen med bland annat illegal jakt. Överallt när hon landade med sin paramotor samlades folk för att prata med henne och i många fall fråga hur de kunde hjälpa till. Projektet väcker uppmärksamhet både innan och under färden för att människor och länder längs fåglarnas flyttvägar ska få bättre kunskap om vad som behöver göras för att skydda flyttfåglarna.
Källor: Conservation Without Borders och The Guardian