Moln har en nedkylande effekt på jorden. Nu visar en ny studie att höga koldioxidhalter i atmosfären kan få moln att skingras och därmed öka den globala uppvärmningen ytterligare.
– Det här är en varning om framtiden. Om vi inte minskar utsläppen så kan det ske väldigt stora klimatförändringar som är svåra att omvända, säger Tapio Schneider, medförfattare till studien som publicerades i Nature Geoscience.
LÄS ÄVEN: • Växter tar upp mindre CO2 i en varmare värld
Molnen reflekterar tillbaka ungefär 4-7% av energin från solen och i exempelvis Kalifornien, Peru och Namibia är molnen väldigt viktiga för avkylningen. Hittills har molnens inblandning i klimatförändringarna underskattats enligt forskarna bakom den nya studien.
LÄS ÄVEN: • Haven värms betydligt snabbare än man hittills trott
Deras studie visar att om koldioxidhalten i luften blir ungefär tre gånger så hög som nu så kommer moln att skingras i sådan utsträckning att det kan orsaka ytterligare 8 graders uppvärmning, förutom det som orsakas av växthusgaser. Det skulle kunna motsvara ett klimat när krokodiler trivs i ett isfritt Arktis och palmer växer så långt norrut som Alaska. Ett scenario som kan bli verklighet inom ett århundrade om utsläppen fortsätter i den här takten.
Källor: Nature och “Possible climate transitions from breakup of stratocumulus decks under greenhouse warming“