Det fortsätter att gå relativt bra för de akut hotade irrawaddydelfinerna i Mekongfloden. För två år sedan skrev vi om hur de ökat i antal, för första gången på 20 år. Sedan dess har den lilla populationen slutat minska och hållit sig stabil.
Det framgår av en ny rapport från Kambodjas fiskemyndighet och WWF. 1997 uppskattas det ha funnits 200 delfiner i floden, men sedan skedde en snabb minskning och 2015 var de nere i enbart ett 80-tal. Därefter har arbetet med flodvakter, krafttag mot tjuvfiske och insamling av illegala fiskenät gett resultat. 2018 hade antalet av den akut hotade delfinen stigit till 92 och även om det i år bara hittats 89 individer så ses resultatet som en framgång eftersom andelen kalvar som når vuxen ålder nu också är den högsta på 10 år.
Irrawaddydelfinen (Orcaella brevirostris) lever i en isolerad populationen på en 180 kilometer lång flodsträcka i norra Kambodja på gränsen till Laos. Delfinarten står inför en lång rad hot, så som illegalt fiske, då delfinerna kan fastna som bifångst i näten och drunkna, men även överfiske, miljögifter, vattenkraftsdammar och förstörda livsmiljöer. Enbart under 2019 samlades 1000 illegala fiskenät in i området.
– Även om de senaste siffrorna bekräftar att antalet floddelfiner i Kambodja stabiliserats, är populationen fortfarande liten och sårbar. Mer kraftfulla bevarandeåtgärder är helt nödvändiga, säger Teak Seng, generalsekreterare på WWF i Kambodja.
Läs även
• Ljusning för hotad floddelfin
• Stopp för dammbyggen i Mekongfloden ”seger för natur”
Källa: WWF