Fler än hälften av världens sköldpaddor är hotade
Det finns 356 sköldpaddsarter i världen. Fler än hälften av dem är enligt en ny rapport hotade.
Världens sköldpaddor har drabbats hårt av förlust av livsmiljöer, jakt på deras kött och ägg, att de ingår som ingredienser i traditionella mediciner och att de är populära som husdjur.
– Rapporten är en väckarklocka – en uppmaning att agera – för alla som bryr sig om den här ikoniska djurgruppen. Vi måste fördubbla våra insatser för att skydda dem och även om vi har gjort imponerande insatser för flera arter ser det värre ut för andra. Sköldpaddor och landsköldpaddor står inför en lång rad stora hot, men inget av dem är lömskare än den illegala handeln med vilda djur, säger Rick Hudson, ordförande för Turtle Survival Alliance, i ett uttalande.
LÄS ÄVEN: • En av världens mest sällsynta sköldpaddor får skyddat hem
Vart fjärde år publiceras en lista på de 25 mest utrotningshotade sköldpaddorna. I år har rapporten istället med 50 arter som bedöms ha en stor risk att utrotas. Här är en presentation av tre av de mest hotade:
Rafetus swinhoei
En av världens största sötvattenssköldpaddor kan väga över 100 kg. Den levde vilt i Kina och Vietnam, men nu återstår bara tre exemplar i fångenskap och de har inte lyckats föröka sig. Honan verkar vara infertil och hannen har en skadad penis.
Madagaskisk sporrsköldpadda (Astrochelys yniphora)
Troligtvis världens mest hotade sköldpadda. Det finns antagligen bara en handfull individer kvar i det vilda och jakten på dem är hård eftersom skalen är så populära.
Centralamerikansk flodsköldpadda (Dermatemys mawii)
Den sista sköldpaddan i den 84 miljoner år gamla familjen centralamerikanska flodsköldpaddor. Den listas av IUCN som akut hotad, bland annat för att den är populär som mat.
Källa: Global Wildlife och “Turtles in trouble“