Filmer på mössen som hoppsparkar skallerormar
Känguruspringmöss har ett speciellt försvar mot attackerande skallerormar – de utför en imponerande hoppspark för att komma undan. Ett beteende som nyligen studerats och filmats på natten.
Studien, som publicerades i Functional Ecology och Biological Journal of the Linnean Society, har koncentrerat sig på att analysera beteende och samspel mellan känguruspringmöss och skallerormar. Bland annat användes höghastighetskameror för att filma vad som egentligen händer under de 100 millisekunder som ormens attack tar (ett mänskligt öga blinkar på 150 millisekunder). Forskarna fann att enbart hälften av de 32 filmade attackerna ledde till ormbett för mössen.
Känguruspringmusen har en reaktionstid på 70 millisekunder och kan dessutom hoppa 7-8 gånger sin egen längd på höjden. Det kan jämföras med människor som har en reaktionstid på 200-300 millisekunder och som i de flesta fall inte klarar att hoppa sin egen längd på höjden.
Förutom snabb reaktionsförmåga har känguruspringmössen även ett annat trick om de inte lyckas komma undan och det är att hoppa upp och sparka till ormen. Ett trick som fick forskarna att skapa webbplatsen Ninjarat.org för att sprida information om mössen.
Grace Freymiller vid San Diego State University, som är studiens huvudförfattare berättar för Washington Post vad de vill uppnå med sin studie:
– Vi vill att folk ska se att öknar inte är livlösa, sterila livsmiljöer. De är värda att skydda och värda att uppskatta. De är hem till otroliga djur som gör saker som vi inte ens trodde var möjliga.
Det finns ungefär 20 arter ökenspringmöss och de lever framför allt i öknar och halvöknar i sydvästra USA och Mexiko. De blir 10-20 cm långa med en ungefär lika lång svans och samlar föda i sina bon. I en av arternas bo hittades det ett matförråd som vägde 6 kg.
Källor: Washington Post och Live Science