Över 9 000 havsfåglar har dött av svält i sommar i Alaska. Det är ett fenomen som pågått sedan 2015 och som är kopplat till klimatkrisen.
I år var många av de 9 000 döda fåglarna kortstjärtade liror (minst 8 500). Även tretåiga måsar, lunnefåglar, sillgrisslor och andra alkor har hittats döda i västra Alaska.
LÄS ÄVEN: • Storbritanniens havsfåglar i fritt fall – myndigheterna undviker studier
Efter att de döda fåglarna undersökts kunde det konstateras att de flesta dött av svält, men att även gifter från blommande alger som gynnas av varmare hav, spelat en roll. Det har inte hittats några tecken på att de dött av någon sjukdom.
– Det verkar vara en stor förändring i havet. Varmare havstemperaturer är en faktor och det varmare havet kommer ha kaskadeffekter, säger Robb Kaler, biolog och havsfågelsexpert vid U.S. Fish and Wildlife Service, till weather.com.
LÄS ÄVEN: • 200 000 havsfåglar dör årligen som bifångst i Europa
En studie från i maj kopplar de massiva svältåren för havsfåglar 2016 och 2017 till minskningar i antalet djurplankton och fiskpopulationer. Dessa förändringar skedde efter perioder av förhöjda yttemperaturer i havet och påverkas också negativt av minskande istäcke i Berings hav. Under istäckena sitter nämligen ett helt mikrokosmos av alger som är en del av näringsväven.
LÄS ÄVEN: • Ballonger är den värsta plasten för havsfåglar
– Havstemperaturer är kopplade till havets hälsa. Varma temperaturer är till exempel förknippade med högre risk för skadliga algblomningar. Många fiskar har ett relativt smalt temperaturintervall som de kan leva i, så om vattnet värms mer än vad de kan tolerera, söker de sig till kallare vatten på andra håll, skriver National Park Service.
Kortstjärtade liror har också observerats på helt nya platser vilket kan tyda på att de tvingas leta längre sträckor för att hitta mat.
Alaska upplevde i sommar de varmaste temperaturer som delstaten någonsin uppmätt och issmältningen på Arktis var nära rekordstor. Havstemperaturen har också uppmätts till 4-7 grader varmare än normalt.
Källa: The Weather Channel och U.S. Fish & Wildlife Service