Får Sverige häckande styltlöpare 2022?
I veckan sågs två styltlöpare para sig i Sverige. Med lite tur kan det bli landets första kända häckning av den gracila vadaren.
Styltlöparna upptäcktes vid Skarhults våtmark utanför Eslöv den 23 april och sågs även para sig. Även om det under 2000-talet setts styltlöpare en majoritet av åren i Sverige så är det inte känt att arten lyckats häcka i landet än. I fjol sågs det en familjeflock med en hane, hona och tre ungfåglar i Örtofta sockerbruksdammar under perioden 9-20 augusti, men enligt Skånes Ornitologiska Förening hade de troligen häckat på Amager i Danmark.
Arne Hegemann, ordförande i Skånes Ornitologiska Förening, berättar att de närmaste styltlöparna häckar i västra Europa. I Nederländerna har de häckat varje år sen 1980 med 51 häckningar 2017 som rekord. I Tyskland häckar ungefär 3-7 par varje år.
– Antalet par i Västeuropa korrelerar med vattenförhållanden i sydöstra Europa, förklarar Arne Hegemann. Är det torrt i sydöstra Europa under våren så finns fler par i nordvästra Europa. Är det blött där flyttar färre par till nordväst. Och sen spelar klimatförändringen troligtvis en roll också. Våren blir varmare och varmare så att arten trivs även i lite mer nordliga områden.
Paret som nu setts para sig vid Skarhults våtmark lämnade dock området efter några dagar och sågs sedan inte till på flera dygn. Men under helgen har det återigen setts två styltlöpare i Skåne. Den här gången vid Örtofta sockerbruksdammar – precis som i fjol. Kanske är det samma par som sökt sig till Danmark och södra Sverige under ett års tid nu. Med lite tur väljer de till slut att häcka i Skåne den här gången.
Arne Hegemann förklarar vad de letar efter:
– Vanligtvis är fåglar väldigt bra på att välja plats som passar dom – det måste finnas mat och potentiella platser för bobygge. Styltlöpare är kända för att häcka i mindre dammar där vattnet inte är för djupt så att de kan hitta mat. Dessutom behövs många insekter. Då kan de lyckas med häckningen. Viktigt är nu att de inte blir störda. Vi hoppas att alla fågelskådare och fotografer håller tillräckligt avstånd. Och styltlöparna behöver lite tur också förstås. Att vädret blir gynnsamt.