Världens fågelarter dör ut betydligt snabbare än vad tidigare beräkningar kommit fram till. I en vetenskaplig studie som är publicerad i tidskriften Biology Letters har ett forskarlag från Umeå universitet kommit fram till att det sker fem gånger snabbare än tidigare beräkningar visar.
De senaste 500 åren har 187 av världens drygt 11 000 fågelarter dött ut. I den nya studien har forskarna gått igenom arter som är klassificerade på Internationella naturvårdsunionens IUCNs rödlista. De studerade hur fort vissa arter klassats som mer hotade och hur fort andra arter blir vanligare.
Resultatet är att det ser sämre ut för världens fåglar än man hittills trott.
– Det sker fem gånger fortare än tidigare beräkningar visade, och ungefär 1 000 gånger snabbare än innan moderna människans påverkan, säger Folmer Bokma, i dag forskare på Centret för Ekologisk och Evolutionär Syntes i Oslo och forskare vid Umeå universitet när studien gjordes.
En positiv aspekt som också kom fram i studien var att bevarandeinsatser haft stor betydelse för många fågelarter.
– Vi uppskattar att globala bevarandeinsatser har minskat den effektiva utrotningsgraden med minst 40 procent, men främst genom att förhindra att hotade arter utrotas snarare än att arter med låg risk flyttas till högre risk-kategorier. Våra resultat tyder på att fåglars utrotningsrisk har ackumuleras mycket mer än vad som uppskattats tidigare, men att risken skulle varit ännu större utan bevarandeinsatser, skriver forskarna i sin sammanfattning.
Läs även:
• Ny rapport: Även välkända fågelarter är nu utrotningshotade
• Utrotningshotade fåglar till salu på Borneos enorma fågelmarknad
• Nytt byte för tjuvjägare har drivit näshornsfågel till kanten av utrotning
• Allt fler pollinerande fåglar och däggdjur närmar sig utrotning
Källor: Biology Letters och Umeå universitet