Extremt höga gifthalter även 11 000 m under havsytan
Den 11 kilometer djupa Marianergraven i Stilla havet innehåller extremt höga nivåer av giftiga föroreningar, enligt en ny rapport.
Prover har tagits på de små kräftdjur som lever i djupet av graven. De innehöll 50 gånger högre koncentrationer av giftiga kemikalier än krabbor som överlever i de starkt förorenade floderna i Kina.
LÄS ÄVEN: • Kondorer hotas av miljögifter från haven
– Det här visar vilken långsiktigt förödande effekt människan har på jorden, säger forskningsledaren Alan Jamieson från Newcastle University i Storbritannien i en artikel i The Guardian.
Forskarteamet har identifierat två mycket giftiga kemikalier från industrin som förbjöds på 1970-talet. De är långlivade organiska föroreningar som inte kan brytas ned, på engelska persistent organic pollutant eller förkortat POP. PCB, DDT och dioxiner är exempel på sådana kemikalier.
Forskarna tror att kemikalierna har hamnat i de djupaste delarna av haven genom att döda djur och plastpartiklar faller ned och ansamlas där. Kemikalierna lagras i fett och finns därför koncentrerade i arter högt upp i näringskedjan. Kemikalierna är vattenavstötande och klistrar sig därför fast i plasten som faller ned i havsgraven.
LÄS ÄVEN: • Mälaren, Vättern och Vänern hotade av giftiga ämnen
I botten av Marianergraven bor det effektiva små asätare, exempelvis 2 cm långa märlkräftor. De äter upp allt som trillar ned där. Höga kemikalienivåer av bland annat PCB fanns i prover från dessa djur och det var likadant i prover tagna i Kermadecgraven, som ligger på 10 kilometers djup. Föroreningarna finns i alla prover tagna på alla arter och på alla djup i båda dessa marina gravar.
PCB är ett samlingsnamn för en viss typ av svårnedbrytbara ämnen, polyklorerade bifenyler, i olika industrikemikalier. De tillverkades mellan 1930-1970 och läckte då ut i haven och försvinner inte. PCB har varit en av orsakerna till säldöden i Östersjön.