EUs biobränsledirektiv kan orsaka katastrofal skogsskövling och ökade utsläpp
Klimatforskare uttrycker stor oro över EUs direktiv för hållbar energi. Satsningen på biobränsle och idén om att energi från att bränna träd ska räknas som kolneutral riskerar inte bara att orsaka katastrofal skogsskövling utan även ökade utsläpp.
EUs nya klimatlag räknar eldande av hela träd som kolneutralt. Tanken är att det planteras nya träd när de gamla avverkas och att plantorna så småningom kommer kompensera för kolet som släpps ut när träden bränns. Men flera klimatforskare som the Guardian talat med anser att detta synsätt kan få en kraftigt ökad import av träd till EU och orsaka enorm skogsskövling i världen och att utsläppen i atmosfären ökar istället för minskar. De anser att det kan leda till att det importeras lika mycket virke som det avverkas i EU varje år. Indonesien, Brasilien och 27 andra länder har redan meddelat att de ska öka användningen av trä för att genera energi åt EU.
LÄS ÄVEN: • 659 forskare om EU:s biobränsledirektiv: Förödande för klimat och biologisk mångfald
Jean-Pascal van Ypersele, som är klimatforskare vid Université Catholique de Louvain, säger till The Guardian att det är en “annalkande katastrof” om inte direktivet ändras och ställer högre krav. Han menar att risken är extremt hög för att den globala kolsänkan kommer förstöras om det röstas igenom.
LÄS ÄVEN: • EU:s biobränsledirektiv bakslag för klimat och skog
– Det här är som att såga av grenen som mänskligheten sitter på, säger han till the Guardian.
Tidigare har flera hundra forskare protesterat mot biobränsledirektivet. De menar att det är ett stort vilseledande fel i direktivet att biobränslen likställs med andra förnyelsebara källor som solenergi och vindkraft. Detta trots att förbränning av biobränsle som exempelvis vedeldning, avger mer koldioxid än fossila bränslen.
Källa: The Guardian