Efter fyra dagars förhandlingar och omröstningar beslutade EU-parlamentet under fredagen om en ny jordbrukspolitik (CAP). Greenpeace skriver att det är ett avtal som gynnar de största industriella producenterna och rikaste landägarna. Greta Thunberg och Fridays For Future anser att avtalet kommer ge fortsatt “bränsle åt ekologisk förstörelse”.
Gröna partigrupper och vänstern ville se betydligt hårdare krav på ett miljövänligt jordbruk och de svenska socialdemokraterna la ner sina röster, men avtalet röstades trots det igenom.
De positiva aspekterna av reformen handlar om att 30 procent av jordbruksstödet som går direkt till europeiska bönder nu måste gå till klimatåtgärder.
– Vi tycker att det inte var tillräckligt klimatstarkt i slutändan. Det blev en mycket mer konservativ CAP än vad vi kan stå för, säger Jytte Guteland (S) till Ekot.
Om vissa politiker var besvikna så var det ingenting mot hur miljörörelsen reagerade.
– EU-parlamentet godkänner en dödsdom för många arter. EU-kommissionen medger att CAP inte är i linje med EU:s Green Deal. Det är dags att dra tillbaka CAP, säger Harriet Bradley, jordbruks- och bioenergiexpert på BirdLife Europe.
Greenpeace EU: s jordbrukspolitiska chef Marco Contiero:
– EU:s jordbruksavtal representerar, i dagsläget, endast de största industriproducenternas och de rikaste markägarnas intressen. Vanliga jordbrukare och natur har ignorerats av en handfull mäktiga parlamentsledamöter med intressekonflikter, och EU:s klimatmål äventyras. Miljarder euro av offentliga medel kommer att driva jordbruket vidare till klimatkatastrof, såvida inte EU-kommissionen skrotar denna plan och börjar om.
Greta Thunberg, Luisa Neubauer, Adélaïde Charlier, Camille Etienne och Anuna de Wever van der Heyden från Fridays For Future-rörelsen skriver i ett gemensamt uttalande att avtalet lägger nästan 400 miljarder euro på “ekologisk förstörelse”. De menar att beslutet är ett resultat av “oräkneliga lobbyister”, men också av att “nyhetsredaktörer och medier misslyckats med att göra sitt jobb – att informera medborgare om viktiga händelser som påverkar dem”.
– En majoritet av Europaparlamentets ledamöter har idag bevisat att de inte förstår vad en ekologisk och klimatnödsituation betyder. Eller kanske har denna majoritet valt att inte förstå, valt att inte möta klimatkrisen. Eller den katastrofala förlusten av biologisk mångfald. Detta är tyvärr inget nytt, det har pågått i årtionden. Tomma ord, tomma förklaringar, tomma “avtal”, tomma löften följt av handling som leder till en helt annan riktning, skriver Fridays For Future.
Fakta om EU:s gemensamma jordbruks- och landsbygdspolitik
EU:s gemensamma jordbruks- och landsbygdspolitik, även kallad CAP (Common Agricultural Policy) är gemensam för alla medlemsländer. Vart sjunde år ser EU över budgeten och CAP tillsammans med medlemsländerna. En sådan översyn har nu gjorts och avtalet som röstades igenom kommer alltså gälla i sju år framåt.Efter att EU-kommissionen lämnar förslag på reform och budget och dessa diskuterats och utreds av medlemsländerna, EU-parlamentet och kommissionen tar Europeiska rådet och Europaparlamentet sedan beslut om budget och förordningar på grundläggande nivå. Därefter tar EU-kommissionen fram mer detaljerade akter innan varje land beslutar om nationella förordningar.
Källa: Jordbruksverket
Källor: Greta Thunberg och Greenpeace