En rapport från Europeiska revisionsrätten konstaterar att även om skogstäcket ökat de senaste 30 åren i Europas skogar så har den biologiska mångfalden försämrats.
Europeiska revisionsrätten skriver i sin rapport att EU-kommissionen och medlemsländerna behöver hantera skogsresurserna så att skogens biologiska mångfald gynnas och att den bidrar till att hejda klimatförändringarna.
– Skogarna kan fungera som viktiga kolsänkor och bidra till att minska klimatförändringarnas effekter, såsom skogsbränder, stormar, torka och minskad biologisk mångfald, men bara om de är i gott skick. Det är Europeiska kommissionens och medlemsstaternas ansvar att intensifiera åtgärderna och se till att skogarna blir motståndskraftiga, sade EU-revisorn Samo Jereb när Europeiska revisionsrätten presenterade sin granskning.
Han påpekar också att EU och dess medlemsländer har förbundit sig till FN-konventionen om biologisk mångfald och till FN:s hållbarhetsmål Agenda 2030. Det förutsätter att skogarna hanteras annorlunda än i dag och EU-kommissionen får kritik för att den inte har vidtagit tuffare åtgärder för skogsskydd.
EU-kommissionen och medlemsländerna måste också göra större åtgärder mot illegal avverkning i Europa. I dagsläget är det i stort sett riskfritt eftersom bara 0,4 procent av aktörerna granskas.
I en rapport från 2020 konstaterade EU-kommissionen att “tillståndet för EU:s skogar i allmänhet är dåligt”.
Läs även:
• 8 av 10 svenskar: värdefull skog ska skyddas
• Avverkningar försämrar skogars kolsänkor ”överraskande mycket”
• EU:s nya skogsstrategi ställer höga krav på skydd av gamla skogar
• Ny rapport varnar för att bränna träd som bioenergi
• Stor studie om skogar – redan dålig ekologisk status kommer bli sämre
• EU:s nya skogsstrategi: Förbjud kalhyggen
Källor: HBL, Europeiska revisionsrätten och “EU:s ekonomiska stöd till den biologiska mångfalden och kampen mot klimatförändringar i EU:s skogar“