Kemibolaget Bayer, som äger Monsanto, försökte häva förbud mot flera bidödande bekämpningsmedel i EU-domstolen. Idag kom domslutet som även fortsättningsvis stoppar användningen av gifterna.
Det har presenterats överväldigande bevis för att neonikotinoider dödar bin och andra pollinatörer. En studie visade till exempel att 40 procent av Storbritanniens vildbin slagits ut i över 10 procent av sitt utbredningsområde av giftet.
Bayer har sedan EU-kommissionens beslut om att begränsa neonikotinoider 2013 försökt få beslutet hävt. I dagsläget är det inte tillåtet att använda det för exempelvis majs eller raps, men däremot godkänt för användning av sockerbetor. LRF har i Sverige försökt få igenom att neonikotinoider ska få användas för rapsodling, men fått avslag av Kemiinspektionen.
Nu har EU-domstolen meddelat att det inte blir någon lättnad av förbudet. Ett beslut som tas emot med lättnad av miljörörelsen.
– EU-domstolen har visat tydligt att det är viktigare att skydda naturen och folks hälsa än mäktiga multinationella företags vinstintressen, säger Greenpeaces juridiska strateg Andrea Carta.
Ännu värre situation i Storbritannien
Föreningen Buglife i Storbritannien ser beslutet som en seger, men anser inte att det löser den befintliga situationen där bekämpningsmedel fortsätter att godkännas utan att någon bedömning görs av deras sannolika effekter på vilda bipopulationer. Ännu värre är situationen i Storbritannien där det finns en “fullständig brist på säkerhet” och där “försiktighetsprincipen befinner sig i limbo efter misslyckandet med att godkänna miljöförslaget innan Brexit”.
Förbudet i EU-domstolen har också visat sig en aning tandlöst. Mellan 2013 och 2019 har EU delat ut hela 206 “akuta tillstånd” för substanserna, enligt Reuters.
Källor: Reuters, Buglife och Greenpeace