Ekologiska kollapser ger oroväckande dominioeffekter
Många potentiella miljömässiga kollapser är sammanflätade. Risken för en dominoeffekt är större än vad man tidigare trott, enligt en ny studie som publicerats i Science.
Studien från Stockholm Resilience Centre visar att 45 procent av potentiella miljömässiga kollapser är sammankopplade och kan förstärka varandra. Enbart 19 procent av dem var helt isolerade.
LÄS ÄVEN: • Global uppvärmning kommer ge dramatiska förändringar i ekosystem
När Arktis isar smälter minskar exempelvis reflektionen från solens strålar och temperaturen på jorden ökar. Det höjer även risken för skogsbränder, vilket i sin tur ökar den globala uppvärmningen som snabbar på issmältningen. Det är ett exempel på dominoeffekter som påverkar varandra trots att de sker på olika håll på jorden.
En annan dominoeffekt sker när korallreven bleks. Det kan försvaga kusternas försvar för stormar och havsnivåhöjning, vilket drabbar mangroveskogar. Avskogningen av Amazonas är en nyckel till flera kaskadeffekter som bland annat försvagar regnsystem, omvandlar skog till savann, försämrar dricksvattentillgången och gör det svårare att klara sig på odlingar i Anderna.
Vissa av de här effekterna pågår redan nu och forskarna bakom studien menar att det redan kan vara försent för korallreven och Arktis is. Nu har det dessutom kommit rapporter om att Antarktis is är mindre stabil än vad forskare tidigare trott.
LÄS ÄVEN: • Oroväckande issmältning i Antarktis och Arktis
– Vi är förvånade över nivån på förändringarna i jordens system. Så mycket händer samtidigt och allt snabbare än vad vi hade kunnat tro för 20 år sedan. Det är ett allvarligt bekymmer. Vi rör oss ännu snabbare mot kanten på en klippa, säger Gary Peterson från Stockholm Resilience Centre till Guardian.
Den deprimerande slutsatsen vägs upp något av att forskarna kommit fram till att insatser för att stoppa den här utvecklingen också har effekter på andra håll. Alla handlingar räknas för att hindra att vi trillar ut över kanten.
Källor: Stockholm Resilience Centre och The Guardian