Efter ny larmrapport – FN kräver handling
Under torsdagen släpptes en ny rapport från Meteorologiska världsorganisationen som visar att klimatförändringarna redan är här och att de leder till allt fler extremväder som dessutom är värre än tidigare.
FNs generalsekreterare António Guterres har kallat till klimattoppmötet Climate Action Summit den 23 september i år och han vill se att världens ledare gör något.
– Kom inte med ett tal, kom med en plan. Det här är vad vetenskapen säger behövs. Det är vad unga människor runt om i världen med rätta kräver, sa han i samband med att den nya rapporten från Meteorologiska världsorganisationen (WMO) släpptes.
LÄS ÄVEN: • Över 500 experter i stor rapport: Naturen är i kris
Han menar också att världen nu måste inse hur mycket vi vinner på att bekämpa klimatförändringarna. Hur det kan stärka vår ekonomi, förbättra luftkvaliteten och skydda vår miljö.
Den nya rapporten från WMO, som bland annat tar upp den extrema torkan i Norden sommaren 2018, slår fast en rad punkter:
• 2018 var det fjärde varmaste året sedan mätningarna startade
• 2015–2018 är de fyra varmaste åren och den varma trenden fortsätter
• Haven har aldrig varit varmare och det innebär att havsnivån fortsätter stiga
• Arktis och Antarktis havsis är betydligt mindre utbredd än medelnivån
• Extrema väder hade en påverkan på liv och hållbar utveckling på alla kontinenter
• Vi ser inte ut att nå klimatmålen
• Varenda del av en grad varmare klimat kan göra skillnad
LÄS ÄVEN: • Efter FN-toppmötet: Vi kommer inte nå mål för biologisk mångfald till 2020
För att begränsa skadorna från klimatförändringarna vill António Guterres se “ett slut på bidragen till fossilindustrin och utsläppstungt, ohållbart jordbruk och en satsning på förnybar energi, eldrivna fordon och klimatsmarta lösningar”. Han tycker också att utsläpp måste kosta betydligt mer än idag och att kolgruvor ska stoppas.
Samtidigt som forskarvärlden är överens om att koldioxidutsläppen måste minska och världens länder undertecknat Parisavtalet så fortsätter de att öka. Under 2018 steg dessa utsläpp med 2,7 procent.
LÄS ÄVEN: • Ny FN-rapport: Det är bråttom – uppvärmningen får inte överstiga 1,5 grader
– Vi måste agera och vi måste agera nu. Siffrorna och datan är extremt oroväckande. Vi har kapaciteten, vi har forskningen, vi har kunskapen och vi har verktygen för att trycka tillbaka den globala uppvärmningen, sa Maria Fernanda Espinosa, ordföranden för FN:s generalförsamling.
I sitt tal tog hon också upp att mänsklighetens överkonsumtion måste sluta och att det är väldigt paradoxalt att vi kastar 1,3 miljarder ton mat varje år samtidigt som 2 miljarder människor lider av hunger och undernäring.
Källor: FN och rapporten “WMO Statement on the State of the Global Climate in 2018“