Avverkningarna i Amazonas i Brasilien ökar kraftigt. Samtidigt närmar sig Amazonas en brytpunkt för när regnskogen börjar omvandlas till savann. Situationen blir än värre på grund av avverkningarna och den globala uppvärmningen.
Jämfört med samma period i fjol har det i år skett 55 procent större avverkning av Amazonas. Sammanlagt skövlades 1 202 kvadratkilometer skog mellan januari och april. Det är den största ytan som avverkats under den här tiden sedan mätningarna började 2015. Detta enligt satellitbilder från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut.
Som jämförelse avverkas det i Sverige ungefär 2 000 kvadratkilometer skog per år.
Olle Forshed, regnskogsexpert på Världsnaturfonden WWF, säger till P4 Extra att det för 10-12 år sedan var en ännu högre avverkningstakt i Amazonas. Därefter sjönk den ganska kraftigt, för att nu återigen öka tydligt.
Avverkningen är även oroande eftersom en allt mindre regnskog blir allt mer känslig för den globala uppvärmningen. Carlos Nobre, som är professor och klimatforskare vid Saõ Paulos universitet och ägnat fyrtio år åt att förstå Amazonas, säger till Aftonbladet att “vi är mycket nära den kritiska punkten”.
Inom bara en generation kan merparten av Amazonas börja omvandlas till buskmark och savann. När den processen väl startats går den inte att stoppa. Den globala uppvärmningen och avverkningen gör att vi närmar oss den gräns för när regnskogen börjar omvandlas.
När det sker kommer artutrotningen gå allt snabbare, ännu mer koldioxid skulle släppas ut och klimatkrisen förvärras ytterligare.
– Världen borde vara mycket orolig, säger Carlos Nobre.
Källor: SVT och Aftonbladet