Torsdag den 2 december arrangeras en demonstration mot SD, M och KD:s statsbudget, som arrangörerna anser blir en katastrof för miljön.
Demonstrationen äger rum på torsdag klockan 17:00-19:00 på Medborgarplatsen i Stockholm (länk till Facebook-event). Fältbiologerna är initiativtagare, men även Grön Ungdom, RFSL Ungdom och Klimataktion ställer sig bakom demonstrationen och politiker från Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer delta och hålla tal.
Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna, berättar att Sverigedemokraternas, Moderaternas och Kristdemokraternas budget bland annat innebär sänkt skatt på fossila bränslen och stopp för satsningen på skyddad skog.
– Den blåbruna katastrofbudgeten är ett hot mot vår framtid och våra rättigheter, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Tillsammans kan vi stå upp för Sveriges och Sápmis sista naturskogar, för vårt klimat och vår biologiska mångfald – livsviktiga värden som katastrofbudgeten offrar. I tider av eskalerande klimatkris och växande högerextremism är solidariteten vårt största hopp.
Högerbudgeten har även fått hård kritik från Sveriges största miljöorganisationer:
– M, KD och SD:s budget driver tvärtom på klimatutsläppen, förstörelsen av ekosystemen och artkrisen genom nedprioritering av skogsskydd och gör det billigare lättare att släppa ut koldioxid i en tid av skenande klimatkris, skriver Carl Schlyter, kampanjledare för klimat och systemförändring Greenpeace, i en debattartikel på Aftonbladet.
–Det är sorgligt att riksdagen beslutar om en budget som innehåller drastiskt minskade satsningar på klimat och biologisk mångfald samtidigt som det är kris för dessa områden. Det är ingen liten neddragning heller utan hela 3,5 miljarder nästa år, kommenterar Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.
Naturskyddsföreningen förklarar vad budgeten kommer få för konsekvenser:
Imorgon röstar riksdagen igenom vilken budget som ska gälla för 2022. Går M, KD och SDs budgetförslag igenom finns stor risk för bakslag i miljöarbetet. Här är 4 förslag från M/KD/SDs budget och dess konsekvenser för miljön: pic.twitter.com/fDWrrglqZl
— Naturskyddsförening (@naturskyddsf) November 23, 2021
Källa: Fältbiologerna