Danmarks Naturvårdsverket: Guldschakal snart etablerad i landet
Enligt Danmarks motvarighet till svenska Naturvårdsverket, Naturfredningsforening, kommer guldschakaler inom 5-10 år vara vanliga besökare i landet och därefter snart etablera sig. Detta eftersom arten sprider sig norrut och i höstas för första gången kunde konstaterats i landet.
I södra Europa är guldschakalen ett vanligt rovdjur och Danmarks Naturfredningsforening räknar med att arten kommer fortsätta sin vandring norrut genom den “gröna motorvägen” från Sachsen i Tyskland som djuren kan följa upp i Danmark.
Guldschakalen är ett av världens mest utbredda rovdjur och finns förutom i södra Europa även i Nordafrika, södra Asien och Balkan. I takt med att klimatet blir varmare har arten börjat vandra norrut. De har bland annat setts till i norra Polen och Tyskland nära den danska gränsen. I fjol sågs en individ för första gången i Danmark (läs mer om det här).
– Det är inte osannolikt att guldschakalen om 5-10 år är en mer eller mindre vanlig gäst i Danmark. Kanske kommer den därefter föröka sig här. Mönstret kan bli ungefär som med vargen, säger Bo Håkansson, som är biolog på Danmarks Naturfredningsforening.
Det danska vargbeståndet har gått från enskilda vittnesmål 2005-2010 till att det nu finns 40 vargar på Jylland de senaste åren.
– Vår fauna är inte på något sätt statisk. Tänker man 100 år fram i tiden kommer den danska däggdjurfaunan ganska säkert se helt annorlunda ut än vad den gör idag. Kanske med vilda älgar och bisonoxar och med fasta populationer av vargar och guldschakaler. Även den lilla gnagaren trädgårdssovare kommer troligen komma till norra Europa när klimatet ändrar sig, säger Bo Håkansson.
Guldschakalen kommer troligen hitta en nisch mellan varg och rödräv i den danska naturen och Bo Håkansson tror att det finns plats för alla tre arterna i landet. I södra Europa jagar guldschakaler gärna råttor vid sopstationer och kan hålla sig ganska nära bebyggelse. Antalet observationer av Skandinaviens senaste rovdjur lär med andra ord öka i framtiden.
Källa: Danmarks Naturfredningsforening