Internationella havsforskningsrådet ICES menar att Östersjötorsken är i akut kris och att tillväxten aldrig varit så dålig som nu. Därför är torskfiske förbjudet under den viktiga lektiden. Enligt Sydsvenskan har Danmarks regering nu gett landets fiskare tillåtelse att strunta i förbudet och istället fånga upp till 562 ton torsk under lektiden.
Jan Isaksson, chef för organisationen Fiskesekretariatet som arbetar för hållbart fiske i Östersjön, menar att Danmark använder ett kryphål i EU-lagstiftningen för att komma undan förbudet. Danmarks tillstånd handlar nämligen om att fiska spätta, men det går inte att fiska spätta utan att samtidigt fånga torsk. Nu har danska fiskare fått grönt ljus att fånga spätta även under torskens lektid om torskfångsten utgör max 10 procent. Danmarks miljöminister skyller på att Tyskland var först med ett sådant tillstånd. Danmarks kvot är dock nio gånger större än den tyska.
LÄS ÄVEN: • Stor oro för hur det ska gå med torsken efter EU:s nya fiskekvoter
– Ett helt oansvarigt beslut som visar att EU:s lagstiftning inte fungerar. Under lektiden är torsken som mest sårbar. Men då är den också som enklast att lokalisera och fånga, eftersom den samlas i stora stim, säger Jan Isaksson till Sydsvenskan.
EU beslöt att kvoterna skulle minska inför 2017, men flera miljöorganisationer framförde hård kritik mot att kvoterna trots allt var så höga:
– Att fiska på allt mindre torsk när de stora är slut är som att äta på fingrarna när smörgåsen är uppäten, skriver WWF:s vattenchef Mattias Rust på Twitter.
Han var inte den enda som var kritisk. Oceana ansåg att torskfisket skulle stoppas helt, Greenpeace kallar den nya kvoten för ”oansvarig” och Malin Wilhelmsson, utredare vid Svenska havs- och vattenmyndigheten (Hav), säger till DN att de gärna sett en större minskning.
LÄS ÄVEN: • Östersjöns torskbestånd nära kollaps – Danmark och Tyskland ges skulden
Nu oroas experter för att överfisket ska leda till att torskbeståndet slås ut helt. Det skedde utanför Newfoundland i Kanada under 90-talet i ett område som tidigare varit världens bästa torskfiskevatten.
– De tyska och danska ministrarna kan inte låtsas att de räddar fiskesektorn medan de väljer fiskekvoter som motsäger sig forskningen. Det kommer inte ske något fiske i ett tomt hav och det är bara en tidsfråga innan torskbeståndet kollapsar om överfisket tillåts fortsätta. Om det däremot hanteras korrekt kan torsken återhämta sig, skrev Lasse Gustavsson, chef för naturorganisationen Oceana i Europa, i en debattartikel i höstas.
Källa: Sydsvenskan