Bryssel är väldigt stolta över sina pilgrimsfalkar
“Bryssel: pilgrimsfalkarnas stad”. Så presenterar staden sig på den webbplats som skapats för att folk ska kunna följa Bryssels stoltheter: de tolv häckande pilgrimsfalkparen.
Pilgrimsfalkar var förr en väldigt sällsynt art i stora delar av Europa. Framför allt bekämpningsmedel som DDT, men även tjuvjakt och förstörda livsmiljöer gjorde att arten höll på att dö ut i vår världsdel. Men efter DDT-förbud och ett engagemang från allmänheten har falkarna återvänt till Europa, Sverige och inte minst till Bryssel.
LÄS ÄVEN: • Det ser fortsatt allt ljusare ut för Sveriges pilgrimsfalkar
Den första häckningen i Bryssel på många år ägde rum 2004, på katedralen St. Michael och St. Gudula. Sedan dess har tolv par häckat på olika platser i staden. Bryssel är så stolta över sina falkar att de startade projektet Falcons for everyone, som är ett samarbete mellan fågelföreningar, staden Bryssel och universitet. På projektets webbplats skrivs det om hur det går för stadens pilgrimsfalkar och tre av häckningarna visas dessutom via populära webbkameror på Falconsforeveryone.be.
Men pilgrimsfalkarna lockar också folk på plats. Projektet räknar med att 100 000 personer kom och skådade fåglarna på avstånd enbart under åren 2004-2010. Under samma tid kom 24 falkungar på vingarna från stadens bon.
LÄS ÄVEN: • Stadslevande pilgrimsfalkar jagar på natten
Det fortsätter att gå bra för Bryssels pilgrimsfalkar. Den 12 april kläcktes årets första unge i boet som tillhör rekordmodern som är hela 17 år gammal. Sedan dess har flera ungar kläckts.
Projektet ser insatsen som ett extra skydd för arten som var så nära utrotning.
– Förr var det bara några få specialister i världen som brydde sig om att pilgrimsfalken försvann. Idag njuter tusentals människor av falkarnas återkomst i Belgien och på andra platser. Falcons for everyone ger förbipasserande chansen att upptäcka extraordinär natur även i staden, skriver projektet på sin webbplats.