Du som läser den här texten är troligen redan fascinerade av naturen och antagligen har du varit det sedan barnsben. Men hur väcks detta intresse hos andra? Den här boken är en väldigt bra början.
Det är lika bra att erkänna det på en gång. Jag är ett stort fan av Natursnokarna, Skogsmulle och andra rörelser som får ut barn i naturen. Jag kan knappt tänka mig ett viktigare arbete. Alla de frön av naturintresse som sås under de här utflykterna, utelektionerna och skogslekarna tror jag har goda möjligheter att slå rot och finnas kvar resten av livet. Åtminstone i någon form.
Med det sagt så blir jag gripen av “Barnens utebok”. Den är skriven av Karin Runesson, ledare i Natursnokarna, och är smockfull av massa roliga tips, lekar och finurligheter som gör naturen ännu lite mer spännande. Aktiviteterna är uppdelade efter årstiderna och det blir väldigt tydligt att det bara är fantasin som sätter gränser för utelek i naturen. Och fantasin flödar nästan över i “Barnens utebok”.
Även på vintern när mörkret hinner falla innan ni kommer hem finns det saker att göra – en reflexbingo med ficklampa till exempel. Eller gå ut och lyssna efter ugglor. Nu på hösten kan du göra en krona av löv eller odla en ek. På våren är det dags att titta på trädens knoppar och på sommaren räcker det med att hitta “världens bästa blomma” – maskrosen. “Hittar man en maskros har man aldrig tråkigt”, skriver Karin Runesson och ägnar sedan ett helt uppslag åt massor av olika saker som kan göras med denna växt, som även är viktig för pollinatörer.
En annan favorit ur boken är “Gå ut en regnig dag” där barnen får tips på hur de ska övertyga de vuxna att följa med ut när det är regnigt och som roligast ute. “Se till att de vuxna har ordentliga regnkläder och stövlar” är ett av tipsen.
Det bjuds också på en del enkla recept på exempelvis lingongodis och “älgbajsbollar”.
Emelie Bergmans illustrationer måste också nämnas. De är lika fulla av fantasifulla påhitt som texterna. Varje uppslag är en inspirerande upplevelse och det finns mycket att visa och prata med barnen om.
Fick jag bestämma skulle “Barnens utebok” finnas i alla hem med barn. Dessutom skulle alla föräldrar eller far- och morföräldrar ta kontakt med exempelvis Natursnokarna eller Friluftsfrämjandets barnverksamhet och tillsammans med proffsiga naturvägledare komma ut mycket mer i naturen. Det är tankar som ger framtidshopp.
Transparens: Vi fick ett exemplar av boken av förlaget.