Palmoljeplantagen är en stor anledning till att världens regnskogar minskar i dagsläget. I en artikel i Hufvudstadsbladet framgår återigen att otydliga ägarstrukturer gör att även företag som är RSPO-certifierade bidrar till skövlingen. Samtidigt ökar västvärldens intresse för RSPO-palmolja som biobränsle.
EU har beslutat att all palmolja som säljs i Europa snart ska vara RSPO-certifierad och kraven är att företagen till år 2020 ska sluta sälja palmolja som bidrar till den massiva skövlingen av regnskog i framför allt Malaysia och Indonesien.
LÄS ÄVEN: • Primater i fara när palmoljeindustrin expanderar i Afrika
Men skövlingen fortsätter i tystnad enligt lokala miljöorganisationer och regnskogens arter blir allt mer hotade när deras livsmiljöer krymper. I dagsläget är 118 däggdjur allvarligt hotade i Indonesien. De minskande regnskogarna leder också till ökade konflikter mellan människor och vilda djur när exempelvis tigrar söker sig till civilisationen för att hitta mat.
– Miljöcertifikat, som till exempel RSPO, används ofta för att omvärlden ska tro att utvecklingen går framåt. Verkligheten är en annan, säger Arfiyan Sargita till Hufvudstadsbladet.
LÄS ÄVEN: • Colombia storsatsar på palmolja – skogsavverkningen ökar
Han representerar miljöorganisationen Jikalahari i Riau-provinsen och berättar att företagen som skövlar regnskog byter namn, de avverkar i områden som de inte själva äger och ägarförhållandens är otydliga. Därmed är det också svårt att se vilken roll RSPO-certifierade företag har i förstörelsen. Enligt honom spelar det dock ingen roll om plantage är RSPO-klassade. Företag som skövlat i regnskogen köps upp av RSPO-medlemmar.
Världens största varumärken ligger bakom skövlingen
Greenpeace International avslöjade i somras ett dolt ägarskap mellan världens största oljepalmsföretag, Wilmars International och ett av företagen som skövlar regnskog. Wilmars är en av grundarna till RSPO och har lovat att inte exploatera regnskog, men anlitade alltså ett annat företag som inte skrivit under samma krav. Över 21 500 hektar skog och torvmark hann omvandlas till plantager innan det avslöjades. Även företag som Nestlé, Pepsi, Mars och Unilever är kopplade till skogsskövling i Indonesien har Greenpeace avslöjat.
LÄS ÄVEN: • EUs bilister tankar allt mer palmolja till följd av direktiv om förnybar energi
Förutom de miljömässiga problemen med plantagen är också arbetsförhållandena usla. Arbetarna tvingas till hårt arbete med minimalt med vila och måste dessutom akta sig för kobror som plantageägarna släpper ut för att skydda frukterna från råttor. Indonesien har näst flest fall av ormbett i hela världen.
RSPO förbjuder dagsanställningar, där arbetarna bara plockas in dagar det behövs arbete, men Amnesty International har avslöjat att det är vanligt förekommande. I en ny rapport visar miljöforskare från Australien och Indonesien att företag som anslutit sig till RSPO har “i stort sett samma utbredda skövling, lika dåliga villkor för arbetarna och samma dramatiska minskning av antalet orangutanger som hos de företag som inte är medlemmar”.
LÄS ÄVEN: • Naturfilm: Konstnär skriver SOS med palmoljeträd för att uppmärksamma allvaret
Oljepalmen är världens överlägset mest produktiva oljeväxt, 4-9 gånger så produktiv som raps och solros per ytenhet. Palmoljan från växten finns i livsmedel, kosmetika, och i biobränslen och anges ofta enbart som ”vegetabiliskt fett” på förpackningen.
Källor: Hufvudstadsbladet och Greenpeace