Människor som upplevt extremväder tror i större utsträckning på att människan orsakat klimatförändringarna. Det visar en studie från den konservativa delstaten Oklahoma i USA som drabbats av bland annat översvämningar och tornador den senaste tiden.
– Vi upptäckte att, förutom i de extrema delarna av det politiska spektrat, var folk i Oklahoma – en delstat där konceptet “global uppvärmning” traditionellt inte tas emot så väl – uppmärksamma på förändringar i klimatet, berättar huvudförfattaren Joseph Ripberger till Phys.
LÄS ÄVEN: • Ny global rapport: Allt fler värmerekord och klimatet allt mer extremt
Forskarna anser att det behövs mer studier i ämnet, men att de tydligt kunde se att folk var överens om att de upplevde klimatförändringarna i samband med att de drabbades av extremväder så som onormalt mycket regn, tornador eller torka. Detta samband mellan extremväder och tron på klimatförändringarnas roll, gällde i stort sett oavsett vad de tillfrågade röstade på. Även de som röstade på konservativa politiker ansåg att de upplevde klimatförändringar.
LÄS ÄVEN: • Media får underkänt i att rapportera om klimatförändringarna
Vetenskapsradion frågade Åsa Wikforss, professor i praktisk filosofi på Stockholms universitet, om hur man ska nå fram till de som förnekar klimatforskningens slutsatser.
– Vad man vet fungerar, är att informera om hur vetenskap fungerar. Hur vi interngranskar varandra hela tiden. Det där är ganska effektivt för att få folk att förstå. När experter är eniga om nåt så är det ofta väldigt välgrundat, säger Åsa Wikforss, professor i praktisk filosofi på Stockholms universitet, till Vetenskapsradion.
Källor: Phys och IOPScience