En ny studie från Storbritannien visar att även godkända utsläpp i brittiska floder dödar 80 procent av dagsländornas ägg. Forskarna oroar sig över vilka effekter detta får på ekosystemen som vi människor och naturen är beroende av.
Den nya studien verkar ge stöd åt fjolårets alarmerande rapport om att insekter minskat med över 75 procent på 27 år i tyska naturreservat.
LÄS ÄVEN: • Dramatisk försämring för stenskvättor i Sverige – verkar inte hitta tillräckligt med insekter
– Resultaten i den här banbrytande nya forskningen är obestridliga. Vi tror att det här bara är toppen på ett isberg. Om vi förlorar våra ryggradslösa djur kommer andra arter följa efter, säger Paul Knight chef för Salmon and Trout Conservation (STC), som ledde undersökningen av de brittiska floderna.
LÄS ÄVEN: • Insekter har minskat med över 75% på 27 år – en ekologisk världskatastrof
Förr var det vanligt att se mängder av dagsländor på sommarkvällarna i England och de utgjorde föda åt en lång rad fåglar, fiskar och däggdjur. De senaste 30 åren har dagsländorna minskat kraftigt i antal i Storbritannien. Forskarna kunde under tre års studier hitta en möjlig orsak till minskningen hos röd strömslända (Serratella ignita), en art som även finns i hela Sverige.
Utsläpp av fosfat och sediment från jordbruket, samt ofiltrerat avloppsvatten anses vara de troligaste anledningarna till minskningen av dagsländor. Det är åtminstone vad forskarna fann i test i laboratoriemiljö, men även insektsmedel, vilka hittas i höga halter i vattendragen, tros påverka bestånden av dagsländor.
LÄS ÄVEN: • Blir det allt färre insekter i världen? I sådana fall – varför?
Även med utsläppsnivåer under de godkända halterna dog 80 procent av äggen och då ska tilläggas att de flesta brittiska floder innehåller betydligt högre halter av fosfor. Bara 17 procent av dem har “god ekologisk status” enligt EU.
I Sverige har ungefär 80 procent av vattendragen god eller hög ekologisk status.
Källa: The Guardian