Australien tillåter dumpning av 1 miljon ton slam i Stora barriärrevet
Det är inte bara i Norge som det planeras att dumpa enorma mängder slam i känsliga havsområden. I Australien planeras nu för att en miljon ton slam ska släppas ut över Stora barriärrevet.
Det finns strikta regler för hur dumpning får ske i Stora barriärrevet, men Great Barrier Reef Marine Park Authority (GBRMPA) godkände ändå att en miljon ton slam får släppas ut i världsarvet. Anledningen är att det hittats ett kryphål i regelverket – lagarna gäller inte material som kommer från hamnarbete. I det här fallet från hamnen havsbottnen intill Hay Point Port, en av världens största exportstationer för kol.
LÄS ÄVEN: • Massiva protester mot Norges planer på att dumpa gruvavfall i fjord
Nyligen drabbades dessutom stora barriärrevet av att vatten från översvämningar spreds 60 km ut från land.
– Det sista barriärrevet behöver är mer slam som dumpas på det, efter att ha drabbats av översvämningarna nyligen. En miljon ton muddrat slam i världsarvet behandlar vårt rev som ett soptipp, sa Larissa Waters, senator i Queensland, till the Guardian.
LÄS ÄVEN: • Ny stor studie: Världens korallrev beroende av minskade utsläpp
Simon Boxall från National Oceanography Centre Southampton anser att det är ännu en spik i kistan för naturvärldsarvet Stora barriärrevet som redan är under hård press från klimatförändringarna.
– Om de dumpar det över korallreven så kommer det ha en förödande effekt. Slammet är som en filt över korallerna, som behöver alger för att få sin färg och för att få i sig föda. Utan detta partnerskap kommer korallerna drabbas hårt.
I fjol allokerade Australien 3,5 miljarder kronor för att skydda Stora barriärrevet, som förlorat 30 procent av sina koraller, framför allt på grund av blekning kopplad till stigande havstemperaturer.
Källor: BBC och The Guardian