Återställd våtmark en stor framgång för natur och lokalbefolkning
90 procent av världens våtmarker har försvunnit sedan den industriella revolutionen. Dessa naturliga skydd mot översvämningar och torka kan dock snabbt återhämta sig om de ges chansen. Det visar ett exempel från Donau-deltat i Ukraina.
Här har dammar tagits bort och vattenbufflar och vildhästar (konik) har introducerats för att beta, hålla marken öppen och skapa små vattenpölar som gynnar många grodor, fiskar och insekter. Resultatet är en stor framgång. Fiskar och fåglar återvände när vattnet åter rann fritt och återhämtningen gick fort.
– Det är otroligt hur snabbt Moder Jord kan återhämta sig – hon behöver bara en hjälpande hand ibland, säger ornitologen Maxim Yakovlev som länge varit engagerad i området och nu jobbar för Rewilding Ukraine, en lokal avdelning i Rewilding Europe.
Rewilding Ukraine har i år också hjälpt lokala samhällen i Donaudeltat att starta och marknadsföra naturturism i området.
Vilda hästar ska även återintroduceras till Rodopibergen i Bulgarien, Velebitbergen i Kroatien och västra iberiska halvön. Även i Sverige har det gjorts försök med att låta gotlandsruss leva i stora inhägnader – ett projekt som vi skrivit om tidigare; Gotlandsruss effektiva för att öka biologisk mångfald i eklandskap.
Läs även:
• Vattenbufflar och hästar återskapar natur i Donaudeltat
• Snabb och framgångsrik restaurering av våtmarker i Finland
• Hästar och stora växtätare kan förhindra förlusten av biologisk mångfald
• Återskapad natur – viktig del av lösningen på klimatförändringarna
• Finland återintroducerar vilda skogsrenar i nationalparker
Källa: The Guardian