Det började under måndagseftermiddagen den 22 maj med en rapport om att en fågelskådare såg en mycket trolig ung lammgam attackeras av kråkor och en ormvråk väster om Jönköping. På morgonen dagen efter plingade det till i fågelskådningsappen Bird Alarm igen – ännu en rapport om en trolig lammgam i området.
Den andra rapportören uppges känna sig “95-100 procent säker” på att det var en lammgam som han spanade på. Den flög dock iväg innan andra fågelskådare han till platsen. Under tisdagsmorgonen den 23 maj eftersöktes gamen i området av flera fågelskådare och vid 10-tiden ska den ha setts, men tappats bort igen på hög höjd.
LÄS ÄVEN: • Lammgamarna i alperna fortsätter frodas – nytt rekordår
Att det skulle vara en vild lammgam som förflyttat sig upp till Sverige är långt ifrån otänkbart. Det har gått väldigt bra för lammgamarna i Europa de senaste åren. Det kläcks årligen rekordmånga ungar och reviren i Alperna blir allt fler. Dessutom har fåglarna börjat röra sig ut i Europa. Den 20 maj sågs till exempel en ung lammgam i de östra delarna av Danmark, fyra mil från Sverige. Kan det vara samma individ som korsat Öresund?
Lammgamar föredrar att äta från kadaver och sväljer då ofta ben. Lammgamen har en stark magsaft som kan lösa upp benbitarna så att näringen kan tillgodogöras. Det händer även att gamen jagar själv, men framför allt tar den hand om döda djur i naturen och hindrar på så sätt exempelvis smittospridning.
Källor: Bird Alarm och boken “Rovfåglar i Europa”