Nu har Världsnaturfonden WWF lanserat Fiskguiden 2015. Återigen får nordhavsräkan rött ljus och torsk från Östersjön får gult ljus, men antalet MSC- och ASC-certifierade produkter ökar kraftigt. Fiskguiden lanseras även som app.
Fiskguiden är till för att konsumenter lättare ska kunna veta vilka fiskar som kan ätas i en värld där mer än 80 procent av de kommersiella fiskbestånden antingen är fullt utnyttjade eller överfiskade.
Fiskarna är uppdelade i tre enkla kategorier: Rödmärkta, som man ska låta bli att handla/äta, gulmärkta som man man ska vara försiktig med och grönmärkta som det är fritt fram att äta. Sammanlagt är ungefär 50 stycken arter fortfarande rödmärkta.
Bland nyheterna i Fiskguiden 2015 är att nordhavsräkor får fortsatt rött ljus. Anledningen är att det fortfarande är för dålig kontroll när det gäller dumpning av småräkor och brister i förvaltning. WWF anser att myndigheterna inte gjort tillräckligt i form av skärpt kontroll och förvaltning.
Åsa Domeij på Axfood berättar på presskonferensen om hur svårt det kan vara med kontroll av att hållbart fiske efterlevs. Hon föreslår kameraövervakning av fiskeflottan, en åsikt som WWF delar. Det riktas skarp kritik mot att myndigheterna inte gjorts mer.
Minna Epps på MSC berättar att nästan hälften av fiskarna i Fiskeguiden finns som MSC-certifierade produkter och att det 2016 även lanseras certifierat fiskfoder.
En tydlig ljuspunkt i år är att allt fler fiskar miljömärks. På bara ett år finns det nu 70 procent fler MSC-märkta nordhavsräkor, ASC-märkt lax ökar, det finns nu MSC-märkta havskräftor från Kattegatt och Skagerrak och ASC-märkta tropiska jätteräkor från Vietnam har också lanserats på den svenska marknaden. Sammanlagt finns det 25 certifierade farmer, dessa kan dock vara i mangrove-områden som tidigare förstörts. ASC-märkningen, som grundades av WWF 2010, ska garantera att hänsyn tagits till vilda arter och naturmiljöer.
Naturskyddsföreningen är dock kritiska mot ASC-märkningen av jätteräkor. De menar att det finns så stora problem med de tropiska odlingarna att de inte bör miljömärkas.
– Tyvärr kvarstår i dagsläget flera problem i de certifierade tropiska jätteräkodlingarna. ASC-märkningen till trots, kommer fodret i odlingarna sannolikt att under flera år att komma från ohållbart fiske. Det är ett vilseledande budskap att idag rekommendera produkter som inte håller måttet, säger Sara Fröcklin, sakkunnig, tropiska marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.
ASC medger att deras märkning inte är perfekt, men att det är ett viktigt steg mot mer hållbara odlingar. WWF menar att man måste börja någonstans med små förbättringar och försöka påverka marknaden i rätt riktning.
För torsken i Östersjön rekommenderar WWF att man ska vara “försiktig” (gult ljus) om den inte är MSC-certifierad, samma sak gäller med lax som är odlad. Vild lax från Sydamerika har däremot rött ljus. Alla MSC-, ASC- och KRAV-märkta produkter får grönt ljus av WWF.
En annan nyhet är att Fiskguiden lanseras som app, först till Android, men snart även till Iphone.
Källa: WWF, ladda ner Fiskguiden som pdf här, Naturskyddsföreningen