Ny forskning från Nya Guinea visar kraftiga och snabba förändringar av fågelfaunans utbredningsområde. För 50 år sedan gjordes en inventering av fåglarna vid två höga berg i landet och när nu samma inventering upprepats visar det sig att över 70 procent av fågelarterna i området har flyttat sitt utbredningsområde med över 100 meter uppför bergen på Nya Guinea.
Eftersom skogen i området under de senaste 50 åren inte förändrats kan forskarna, paret Benjamin och Alexandra Freeman vid Cornell University i USA, inte finna någon annan orsak än klimatförändringarna. Detta trots att den genomsnittliga temperaturen på Nya Guinea inte höjts med mer än en halv grad under denna tid.
Förändringarna i fåglarnas utbredning hotar flera av arterna och om klimatet fortsätter att bli varmare finns det enligt forskarna stor risk att mellan 4 och 19 unika arter, så som paradisfåglar och lövsalsfåglar, inte kommer finnas kvar år 2100.
En liknande utveckling kan ses i den svenska fjällen där fjällfåglarna allt mer trängs undan av sydligare arter och precis som på Nya Guinea har denna utveckling gått snabbare än forskarna räknat med. Läs mer om det i vår tidigare artikel.
Källa: Dalarnas Tidning