Medan det skadade kärnkraftverket i Fukushima i Japan nyligen avslöjats läcka ut 300 ton radioaktivt vatten i havet har vårt svenska kärnkraftverk drabbats av andra problem – maneter.
En av världens största kärnkraftsreaktorer (Oskarshamns tredje) tvingades på söndagen att stänga sedan ett stort antal maneter fastnat i rören som kyler ner vattnen i kärnkraftverkets turbiner.
Under tisdagen hade rören rensats och det förbereddes för en start av reaktorn, men innan dess hade nyheten spridits snabbt i världens medier. Det rapporterades om det i bland annat Business Week, Washington Post, USA Today, ABC News, The Mirror, NY Times, Huffington Post och över 360 andra nyhetskällor.
Den svenska marinbiologen Lene Möller säger till nyhetsbyrån AP att det verkar bli allt vanligare med kraftiga manetblomningar i Östersjön.
– Det är en art som kan blomma i extrema områden som är överfiskade eller har dåliga förutsättningar. Öronmaneter gillar den typen av vatten. De bryr sig inte om algblomningar eller syrefattigt vatten. Fiskarna dör och öronmaneterna kan verkligen ta över ekosystemet, säger Lene Möller.
Enligt Lene Möller finns det inte någon övervakning av maneter i Östersjön. Forskare vet därför inte hur de ska tackla problemet.
Det här är inte första gången maneter stoppar kärnkraftverk. Under 2005 stängdes Oskarshamns första reaktor på grund av de geléliknande varelserna och under 2008 stängdes Diablo Canyon i Kalifornien på grund av stora mängder bandsalper (havslevande ryggsträngsdjur) i rören.
Många kärnkraftverk byggs vid sjöar eller hav eftersom det behövs vatten för att kyla ner reaktorerna och turbinerna.