Natursidans guide till södra fjällen i Dalarna och Härjedalen
I norra Dalarna och i Härjedalen finns några av Sveriges sydligaste och mest lättillgängliga fjäll. Här finns chansen att uppleva fjällnaturen bara sex timmars bilresa från Stockholm.
• Här är vår guide till Ånnsjön och Storlien som ligger något längre norrut.
Området kring Funäsdalen, Bruksvallarna, Flatruet (Svensk pärla 2015) och Rogens naturreservat innehåller väldigt mycket av fjällens natur inom ett relativt begränsat område. Det är också Sveriges kanske sydligaste fjällvärld och dessutom väldigt lättillgängligt där det bokstavligen går att ta bilen upp på kalfjället. Här finns också gott om möjligheter att hyra stugor, bo på vandrarhem eller på hotell. Dessutom finns här bekvämligheter som livsmedelsbutiker och restauranger på flera håll. För den som vill ge sig ut i orörd vildmark finns även den möjligheten.
Om färden mot Härjedalen går från söder finns det åtminstone två stopp som är väl värda att planera in på vägen – Nipfjället och Fulufjällens nationalpark i Dalarna. Mer information om Nipfjället finns att läsa i den här artikeln, men kortfattat är det en väldigt vacker plats där många av fjällarterna finns att se bara några hundra meter från parkeringen och dessutom med en fantastisk utsikt i bakgrunden.
Fulufjällens nationalpark är kanske mest känt för Sveriges högsta vattenfall – Njupeskär, men här finns också vad som kallas världens äldsta träd, Old Tjikko, och god chans att se jaktfalk, lavskrika och andra fjällfåglar.
Strax söder om Funäsdalen finns också Rogens naturreservat som är väl värt ett besök. Det är ett stort sjösystem på hög höjd som sträcker sig in i Norge. Området är kanske enklast att utforska via kanot och även om det är ett relativt artfattigt naturreservat så finns det chans att se björn, lodjur, järv och utter, samt fåglar som storlom, svärta, lavskrika och med lite tur även lappmes. Det finns företag som hyr ut kanoter här, men det går även att vandra i området.
Funäsdalen är, precis som många andra samhällen i närheten, i mångt och mycket uppbyggt kring turism och då framför allt skid- och vinterturism. Här finns många stugbyar, liftar, skoterleder och ställen som enbart är öppna under högsäsong (vintern och sommaren efter midsommarhelgen). Ett tips är att ringa i förväg för säkerhets skull. Med några få undantag är tyvärr restaurangerna i Funäsdalen ungefär lika prisvärda som på Arlanda. Två livsmedelsbutiker finns för den som vill hålla nere kostnaderna.
Vinterfokuset till trots så finns det en hel del att göra även på sommaren för den som vill göra annat än att vandra och fågelskåda. Paddla kanot, fjällvandra, rida och besöka myskoxar till exempel.
I området finns några olika företag som anordnar turer till häst. Jag har testat både en halvdags och en heldagstur med Stall M i Bruksvallarna och var över lag mycket nöjd. Islandshästarna är väldigt lättridna, miljöerna är vackra och den längre turens matpaus med korvgrillning och kokkaffe kändes genuin och minnesvärd. Däremot var det lite snålt med 3 timmar för en halvdag och 5 timmar för en heldag och på heldagsturen red vi samma sträcka flera gånger. Personligen hade jag också föredragit att turen tagit oss längre från civilisationen. För erfarna ryttare har de även turer i fyra dagar.
Myskoxcentrum arrangerar guidade turer till det hägn där myskoxar föds upp inför att släppas ut i den svenska naturen. På guidningen ges information om myskoxarnas historia och leverne, ett besök i ett litet museum och naturligtvis en titt på djuren i hägnet när de matas. Det är väldigt fascinerande djur som anpassat sig för ett liv i extrema förhållanden och deras historia i Sverige är intressant och väl värd att lyssna på.
Framför allt rymmer södra Härjedalen långsträckta skogar, myrmarker, pampiga bergstoppar och både små och stora sjöar. I gryningen, skymningen och under sommarnätterna kan flera arter ugglor ses i området om det är ett bra sorkår. Spana efter jordugglor och hökugglor längs Ljusnan på väg mot Bruksvallarna och egentligen alla platser med lite utsikt över öppna marker. Passa samtidigt på att lyssna efter pärlugglor. Här är vår guide till Sveriges ugglor. Om du drömmer om att få se fjälluggla så bör du ha i åtanke att den är mycket sällsynt i Sverige och så gott som enbart ses i samband med väldigt starka lämmelår.
När du befinner dig i de gamla barrskogarna som täcker mycket av naturen här ska du hålla utkik efter de sociala och nyfikna lavskrikorna. De är oftast väldigt sällskapliga och orädda så ha gärna med dig en påse osaltade jordnötter eller en falukorv att dela med dig av. På sina håll äter de till och med ur handen (se video här). Spana även av floderna efter strömstarar och lyssna efter tretåig hackspett i urskogar med döda träd.
Kalfjällen i området är relativt lättillgängliga. Enklast är att ta Sveriges högst belägna väg som lämnar trädgränsen för att nå upp på Flatruet på 1000 meters höjd. Längs denna grusväg kan många av fjällvärldens fåglar beskådas från bilen med lite tur. Det bästa tipset för att besöka Flatruet är att köra långsamt och spana åt båda håll. Fjällripor, fjällabbar, blåhakar, ljungpipare, smalnäbbade simsnäppor och andra arter kan med lite tur ses inom 50 meter från vägen. Ibland ses även fjällräv på Flatruet.
Vid renslakteriet i söder kan man vandra ut några hundra meter både åt väst och öst för att spana efter lappsparvar och blåhakar. Lär er deras läten så underlättar det mycket. Dessa arter kan egentligen ses över hela området, men i småtjärnarna lite längre norrut finns störst chans för smalnäbbade simsnäppor. Dessa små sjöar nås enklast från efter renvaktarstugorna (två stycken på höger sida med en liten parkering). Ställ bilen antingen vid stugorna eller på parkeringsfickor några hundra meter norrut. Vandra sedan ut bland pölarna, som även kan innehålla exempelvis svärtor, alfåglar och vadare. Simsnäpporna kan ibland även ses i vatten precis vid vägen och i snåren strax väster om vägen sitter blåhakar relativt ofta och sjunger.
Den karaktäristiska bergstoppen Mittåkläppen nås via Bruksvallarna. Följ skyltar i byn via en bom med betalväg (40 kr). Vägen upp bjuder på många fina sjöar och vacker utsikt, men den lilla grusvägen kan vara i dåligt skick tidigt på säsongen och vid mycket regnande. Turen upp mot Mittåkläppen utgår från ett område med några fäbodar på vänster sida. Det finns två vägar upp till toppen, men det är den lättaste omvägen du ska välja om du inte vill klättra. Högre upp mot Mittåkläppen och på toppen finns chans att se snösparv, ringtrast, berglärka och jaktfalk och inte minst en helt fantastisk utsikt.
Ett annat känt fjällområde i trakten är Helags. Från väster om Ljungdalen går en 1,2 mil vandring upp till Helags fjällstation och därifrån går flera vandringsleder. Dessutom kan man här under högsommaren gå på fjällrävsguidningar där pengarna går till bevarandearbetet för att rädda Sveriges fjällrävar. Fjällrävar kan också ses på egen hand i Helagsområdet där det beräknas finnas 300 individer (2015), men det är stora ytor och inte så enkelt.
Öster om Ljungdalen ligger samhället Storsjö och här är fågeltornen strax väster om byn värda ett besök för möjlighet att se dvärgmåsar, små- och storlom, brushanar, fiskgjuse och vadare. I slutet av byn finns en tjärn som ofta rymmer en koloni dvärg- och/eller skrattmåsar samt svarthakedoppingar.
Längs vägarna i området finns många andra intressanta platser väl värda ett stopp och eftersom solen knappt går ner här under sommaren är det bara ditt sömnbehov som avgör hur mycket du hinner uppleva.
Fler bilder från området: