Turister en stor anledning till valjakt
Island är ett av få länder i världen som fortfarande bedriver kommersiell valjakt. En av de största anledningarna till det är landets turister.
Upp till 40 procent av allt kött från dödade vikvalar äts nämligen av turister i landet och endast 3 procent av islänningarna själva äter valkött.
Valindustrin har marknadsfört valkött hårt de senaste åren och från att ungefär 50 restauranger och butiker sålde valköttsprodukter 2007 är siffran nu över 100. Mycket valkött exporteras också till framför allt Japan, men även till Norge.
80 procent av de vikvalar som dödas skjuts med harpuner precis utanför det område där mycket av valsafarin från Reykjavik bedrivs. Valjakten är därför både ett hot mot valarna och ekoturismen i området.
Som turist på Island kan du enkelt hjälpa till i kampen mot valjakten:
• Köp och ät inte valkött.
• Ät inte på restauranger som serverar valkött och berätta gärna för dem varför du inte äter där.
• Handla inte i affärer som säljer valkött och berätta gärna för dem varför du inte äter där.
• Åk på valsafari. Du gynnar inte bara ekoturismnäringen och valarna, du får dessutom troligtvis en stor naturupplevelse.