För ganska exakt ett år sedan skrev vi om hur thailändska myndigheter gjorde en räd mot turistattraktionen Tigertemplet i Thailand (läs mer här). Då beslagtogs 100 tigrar och templet anklagades för kontakter med den illegala djurmarknaden. Nu har ännu en rapport offentliggjorts som kopplar templets verksamhet med otillåtna metoder.
Templet är ett populärt besöksmål där turister kan klappa tigrar, ta bilder med dem (läs mer om djurselfies här) och se tigershower. Sammanlagt finns det 147 tigrar i fångenskap i templet, som har intäkter på över 20 miljoner kronor årligen.
Tidigare anställda och djurrättskämpar har rapporterat om att tigrarna behandlas dåligt, får för lite mat, är i behov av veterinärer och förvaras i alldeles för små burar. Nu kommer nya anklagelser mot templet från den australiska djurorganisationen Cee4life om att flera av tigrarna fångats vilda, att tigrar förts till och från templet illegalt och att tre mikrochip-försedda tigrar har mystiskt försvunnit från templet. En person från Cee4life berättar också att hon blivit vittne till hur tigerungar från templet regelbundet tas från sina föräldrar. Ibland kommer andra tigrar till templet och ibland döps andra tigerungar om för att mörka försvinnandet.
Metoden misstänks vara en del av så kallad “speed breeding” där ungarna tas från tigermodern när de är nyfödda så att honan snabbt kan bli dräktig igen. Det är också unga tigrar som är populärast bland turisterna och enligt Cee4life har templet de senaste sju åren behövt mellan sex och 20 tigerungar var tredje månad för att turisterna skulle ha tillräckligt många att gosa med.
I det vilda får en tigerhona ungefär en unge vartannat år, i fångenskap och med hjälp av speed breeding kan de få två per år. 2007 hade templet 18 tigrar. 2010 var summan över 70. Idag finns 147 tigrar i templet. Enligt Cee4life, som gått igenom alla tigrar som fötts på templet, har 281 tigrar passerat fångenskap mellan 1999 och 2015. Tigrar blir normalt 16-22 år gamla.
– Så om du räknar på det – var tar alla dessa tigrar vägen? frågar sig Sybelle Foxcroft, australisk viltvårdsexpert från organisationen Cee4life.
Buddhistmunkarna förnekar inblandning i illegal handel och menar att de istället bidrar till tigrarnas bevarande i det vilda. Enligt International Tiger Coalition har templet dock inte gjort några insatser alls för att hjälpa vilda tigrar.
Templet har nu ansökt om licens för att bygga ett zoo och dessutom en park med tigersafari. Så länge det inte finns några bevis för templets kopplingar till illegal handel kommer inte deras ansökningar stoppas.
Läs mer:
• 100 tigrar beslagtagna från tigertempel.
• Därför ska du inte ta djurselfies.
Källa: National Geographic