Den 26 juli 2014 såg och fotograferade Peter Nilsson från Uddevalla en avvikande måsfågel utanför Smögen i Bohuslän. Han visade bilderna för andra fågelskådare som dock “avfärdade” den som en “skum gråtrut”. Först den 19 februari 2015 artbestämdes den säkert till Sveriges tredje svarthuvade trut någonsin.
Det var när Peter Nilsson visade sina bilder från i somras för Peter Backman som fågeln fick sin rätta artbestämning. Peter Backman “såg direkt vad det var”, men tog för säkerhets skull hjälp av Jörgen Bernsmo för att få en andra åsikt. Båda var övertygade och Peter Backman kunde nu meddela Peter Nilsson att han upptäckt Sveriges tredje svarthuvade trut någonsin.
– När jag meddelade honom så blev det tyst i luren en kort stund. Han blev nog chockad. Det var ju flera skådare som avfärdat den som “skum gråtrut”, berättar Peter Backman.
Det var bara drygt två år sedan Sveriges andra svarthuvade trut upptäcktes i Oset-området utanför Örebro.
Arten håller normalt sett till i sydöstra Ryssland och är stor som en gråtrut. Den svarthuvade truten känns igen på sin låga panna, långa näbb, långa vingar och som fullvuxen har den om sommaren en svart huva ungefär som en skrattmås. I de två tidigare åldersklasserna (ett eller två kalenderår, 1K och 2K) och under vintern har den dock inte någon huva och då kan det vara bra att även titta efter vita ögonlock och mörk “ögonmask”.
Källa: Fågelguiden