Carl von Linné och hans lärjungar beskrev mängder av nya fågelarter, men i modern tid är det Per Alström vid SLU som är Sveriges meste fågelupptäckare. Nyligen säkerställde han ännu en ny art – hans sjätte. Vi tog kontakt med honom för att höra hur det gick till och om han har fler på gång.
I Kina har det beskrivits elva nya fågelarter sedan 1930. Per Alström från Artdatabanken vid SLU har varit med och beskrivit fem av dem. Tillsammans med medförfattaren Urban Olsson kunde den sista säkerställas nyligen.
Fågeln gavs det engelska namnet Sichuan Bush Warbler och det vetenskapliga Locustella chengi efter en berömd kinesisk fågelskådare. Det svenska namnet bör bli sichuansmygsångare och den är släkt med vår svenska gräshoppsångare och de i Sverige ovanligare flod- och vassångarna.
– Redan 1987 hörde Urban Olsson och jag en fågel i Sichuanprovinsen i Kina som såg ut som en rödbrun smygsångare, men som sjöng väldigt annorlunda jämfört med vad vi hade hört i nordvästra Thailand. Vi misstänkte redan då att det kunde röra sig om en ny art, men det tog många år och många expeditioner och museibesök innan vi tillsammans med alla våra medarbetare hade samlat så mycket material att vi kände oss redo att beskriva den som en ny art, säger Per Alström.
Hur kunde det ta nästan 30 år innan det säkerställdes?
– Det tog så många år innan vi hade tillräckligt med material för att känna oss helt säkra på att det verkligen var en ny art och inte bara en ”variant” av den rödbruna smygsångaren Locustella mandelli, som är mycket lik till utseendet, alternativt att arten hade beskrivits för länge sedan men att detta sedan fallit i glömska. För att avgöra detta krävdes att vi studerade ganska många exemplar, både utseendemässigt, ljudmässigt och genetiskt, inklusive alla de arter som vi antog var de närmaste släktingarna till den nya arten, samt museiexemplar i åtskilliga museer i världen, förklarar Per Alström.
Man får gå tillbaka nästan 60 år i tiden för att hitta en svensk som hittat en ny fågelart. Sedan dess är det bara Per Alström och Urban Olsson som upptäckt nya fågelarter. De har hittat fem stycken bara i Kina, men det är inte allt.
– Det är den femte nya arten som jag är med och beskriver från Kina, men jag har varit med och upptäckt en i Kambodja också, så sammanlagt är det sex stycken, förtydligar Per Alström.
Det gör honom till Sveriges meste fågelupptäckare i modern tid. Det är bara Carl von Linné (drygt 700 stycken!) och hans lärjungar Anders Sparrman (26) och Carl Jakob Sundevall (48) som beskrivit betydligt fler. Under de senaste 50 åren är det enbart den amerikanska ornitologen Pamela Rasmussen (på bild här ovan till höger) som beskrivit fler nya fågelarter i Asien än Per Alström. Pamela Rasmussen, som är medförfattare till Locustella chengi, har beskrivit hela 10 stycken.
Sichuansmygsångaren häckar i bergsområden från ca 1000–2300 m höjd, där den förekommer i tät ört- och buskvegetation. Precis som sina svenska släktingar är den väldigt tillbakadragen och svår att se. Dessutom är den extremt lik den rödbruna smygsångaren Locustella mandelli, som förekommer från nordöstra Indien till norra Sydostasien och sydöstra Kina, men skiljer sig i vissa kroppsproportioner och i synnerhet genom sin annorlunda sång.
Med sex egna fynd på meritlistan kunde man tro att Per Alström är nöjd och vilar på lagrarna, men han har fler arter på gång.
– Ja, jag har sett ytterligare tre obeskrivna arter i Kina. Jag håller på och arbetar med två av dem och hoppas bli klar i år, men den tredje har jag bara sett hastigt vid ett tillfälle, så den kan jag inte göra något med, tyvärr, avslutar Per Alström.
Läs mer om Per Alströms upptäckter:
• Ny fågelfamilj upptäckt av svensk forskare.
• Udda ärla och piplärka upptäckta.
Läs mer om Per Alströms forskning på hans forskningshemsida: http://www.slu.se/per-alstrom-research