Sveriges insekter sammanfattade i ny bok
En lättillgänglig introduktion till Sveriges insekter som skulle passa utmärkt som lärobok.
Det är ingen lätt uppgift att skriva om de 23 insektsordningar som delar in Sveriges ungefär 30 000 beskrivna insektsarter. Vissa grupper, som bara innehåller ett fåtal arter är enkla att sammanfatta. Men hur ska man rättvist skriva om en ordning som tvåvingar, med tusentals arter där många är väldigt olika medan hundratals andra är svåra för annat än experter att skilja åt? Då är det väldigt lätt hänt att generaliseringar blir för oprecisa eller att det krävs en lång genomgång av alla undantag.
Därför kan en sådan här bok vara väldigt utmanande att skriva. Biologiprofessorn och författaren Anne Svedrup-Thygeson gör det dock väldigt bra i Insekter i Sverige. Den här omarbetade versionen av hennes norska bok är både omfattande och lätt att ta till sig. Den lyckas ge en tydlig bild av vilka fantastiska insekter vi har i Sverige och ingen kan väl läsa igenom de här drygt 250 sidorna utan att bli sugen på att spana efter småkryp?
Saknar mer av författaren
Det jag kan sakna, och det beror mest på bokens upplägg, är mer av Anne Svedrup-Thygeson. Hon visade i böcker som Skogen, Insekternas planet och På naturens axlar att hon har en fantastisk förmåga att göra biologi och naturvetenskap lättförståelig och pedagogisk. Hon har i dessa böcker och i intervjuer stått för många träffsäkra formuleringar och liknelser som sammanfattat viktiga ämnen. I Insekter i Sverige får inte sådana formuleringar samma utrymme. Det är inte den sortens bok.
Men även om det är fokus på fakta i Insekter i Sverige, ofta ganska “torra” sådana, så är det ibland kryddat med små intressanta fördjupningar om studier på specifika arter eller beteenden. Allt med Anne Sverdrup-Thygesons populärvetenskapliga fingertoppskänsla och fokus på en bred läsargrupp. Dessutom är det ett både rikt och välavvägt bildmaterial som visar upp karaktäristiska arter och ibland även specifika beteenden i varje ordning. Det gör boken både lättillgänglig och inbjudande.
En stor fördel med småkryp är att de finns runt omkring oss. Du behöver inte, om du inte vill, leta runt i hela landet för att hitta en viss grupp insekter. Faktum är att i en relativt varierad och levande trädgård går det att hitta en majoritet av de här 23 insektsordningarna, så det är även en lämplig bok för dig med intresse för vad som flyger eller kryper runt i din närnatur.
Utmärkt lärobok för alla med minsta insektsintresse
Det har inte släppts en bok för vuxna om Sveriges insekter på väldigt många år. Tidigare böcker om ämnet har framför allt känts riktade till biologer och redan kunniga. Anne Sverdrup-Thygeson lyckas här skriva en insektsbok för alla, som samtidigt inte borde stöta bort de redan inbitna. Det är lika skickligt som välkommet. Insekter i Sverige är en alldeles utmärkt grundkurs för att få koll på landets småkryp. Ha det i åtanke alla ni som arrangerar studiecirklar och nybörjarkurser – är det inte dags för mer insektskunskap i det här landet?
Transparens: Natursidan fick ett exemplar av boken från förlaget.