Gå till innehållet
Orrar.

Orrar.

Sveriges bästa fågelupplevelser

Det finns mängder av fantastiska fågelupplevelser i Sverige som alla naturvänner förtjänar att uppleva. Oförglömliga fågelmöten kan egentligen uppstå var och när som helst, men i den här guiden försöker vi ge tips om det bästa som landet har att erbjuda i fågelväg.

Fråga fågelskådare om vad som är landets främsta fågelupplevelser och du kommer troligen få många olika svar. Följande fågelmöten kommer dock de flesta uppskatta.

Lavskrika.

Närkontakt med lavskrikor

Vad: Lavskrikor har sedan länge varit kända för att dyka upp vid grillningar i skogen för att tigga en bit korv. Att få se dessa vackra, sociala fåglar på nära håll behöver man inte vara fågelskådare för att uppskatta. På vissa platser äter de direkt ur handen på dig.
Var: Olika platser i norra Sverige. Ta kontakt med de lokala ornitologiska föreningarna.
När: I stort sett året om

LÄS ÄVEN: • Vår guide till hur du kommer igång med fågelskådning.

Orre.

Orrspel

Vad: Att krypa in i en koja på kvällen och vakna till orrarnas bubblande läte och imponerande skådespel i gryningen är garanterat ett minne för livet. Det är inte lätt att hitta en bra spelplats på egen hand, men flera ekoturismföretag anordnar och hyr ut orrgömslen. Dessa hittas i vår avdelning om ekoturism.
Var: Djupa skogar runt om i Sverige
När: Mars till maj

Tranor vid Hornborgasjön. Foto: Erik Hansson

Tranorna vid Hornborgasjön

Vad: Uppemot 20 000 tranor samlas på vårsträcket vid Hornborgasjön och kan ses på lyxigt nära håll vid den så kallade Trandansen. Det är en av Sveriges mest kända naturupplevelser internationellt och det är lätt att förstå varför. Vid Trandansen går det även att hyra en liten koja att sitta i under dygnets ljusa timmar för att uppleva tranorna runt omkring sig.
Var: Hornborgasjön i Västra Götaland, Pulken i östra Skåne, men även Kvismaren i september och oktober.
När: Slutet av mars till mitten av april

Tjäder i tallskog.

Tjäder.

Tjäderspel

Vad: De mäktiga tjädertupparnas storslagna spel är något helt unikt. Det är lätt att förstå varför hönorna blir imponerade. Precis som med orrspel kräver det en övernattning och en heldag i en koja i skogen och är inte lätt att hitta själv. Här finns en lista på ekoturismföretag som anordnar tjädergömslen. Här är en berättelse om en natt i ett tjädergömsle.
Var: Djupa skogar runt om i Sverige
När: April

Smålom.

Smålommar vid Knuthöjdsmossen

Vad: Knuthöjdsmossen består av mängder av småsjöar i ett väldigt vackert landskap. Extra fint är här när smålommarna ligger och lyser upp gölarna med sina vackert röda halsar. Tänk dock på att det är förbjudet att lämna spångarna mellan 1 april och 15 juli! Smålommarna kan lätt störas och den här fågelupplevelsen måste vi vara rädda om.
Var: Knuthöjdsmossen i Hällefors
När: April-maj

Mindre flugsnappare. En klassisk art i Norra lunden vid Ottenby. Foto: Daniel Pettersson

Öland i maj

Vad: Det är ingen slump att många fågelskådare lägger en semestervecka i maj. Det är nu naturen exploderar av liv och det syns fåglar vart man än vänder blicken. Öland i maj är svårslaget och det är en speciell upplevelse att vistas på några kvadratkilometer av landet som under några veckor befolkas av hundratals, om inte tusentals fågelskådare. Det är inte konstigt att det brukar hittas rariteter här under den här perioden.
Var: Södra Öland i närheten av Ottenby.
När: Maj

Dubbelbeckasinspel. Foto: Marie Mattsson

Dubbelbeckasinspel

Vad: Kanske inte riktigt lika spektakulärt som orr- eller tjäderspel, men betydligt enklare att få se om man känner till spelplatserna eftersom dubbelbeckasinerna inte är lika skygga. Att vara på en myr i skymningen i fjällvärlden med 10-20 spelande dubbelbeckasiner framför sig som hoppar, spänner ut sitt bröst och fäller ut sina stjärtfjädrar borde alla naturälskare få uppleva.
Var: Framför allt myrmarker i fjällvärlden från Härjedalen till Lappland. Exempelvis vid Ånnsjön.
När: Maj och juni

Framed- en blåhake inramad av belyst fjällvegetation.

Den svenska fjällvärlden

Vad: Sjungande blåhakar och lappsparvar i snåren, ödsligt ropande fjällpipare på kalfjällen, ripor som trycker i ljungen, graciösa fjällabbar som drar förbi och de vackra smalnäbbande simsnäpporna som simmar runt i fjällsjöarna – de svenska fjällen är om somrarna en fantastisk fågelupplevelse.
Var: Exempelvis Ånnsjön, Abisko, Fulufjället, Funäsdalen/Flatruet, Ammarnäs och Stekenjokk.
När: Juni

Skärfläcka

Flockar av vadare på väg söderut

Vad: Redan i juni börjar de första vadarna sträcka söderut, men i slutet av sommaren samlas enorma mängder av exempelvis kärrsnäppor, strandpipare, brushanar, rödbenor och grönbenor för att leta föda i strandkanterna. Att se dessa charmiga fåglar i så stora flockar är för många fågelskådare en av årets höjdpunkter.
Var: Framför allt fågellokaler på södra Öland (till exempel Beijershamn, Sebybadet) och Gotland (Västergarn, Stockviken och Närsholmen).
När: Från slutet av juli till början av september.

Sparvhök.

Fågelsträcken vid Falsterbo

Vad: Under hösten passerar miljontals fåglar Falsterbo på sin väg söderut – både rariteter och vanligare arter i stora antal. Det är inte ovanligt att under en och samma dag se hundratals eller tusentals rovfåglar och att få uppleva över 100 000 ringduvor lämna landet en höstdag är mäktigt. Sträckskådning kan ske på flera håll i landet, men Falsterbo är den mest kända och över lag bästa platsen.
Var: Falsterbonäset i Skåne, men även vid till exempel Revsudden, Simrishamn, Busör eller Sebybadet.
När: Från mitten av augusti till slutet av oktober.

Gäss som lyfter när havsörn närmar sig.

Höstflockar av gäss

Vad: Varje höst samlas det tiotusentals gäss vid flera platser runt om i landet. Det är en mäktig upplevelse när en havsörn sveper in över sjön och får alla gäss att lyfta i ett öronbedövande kackel. Se en film från Hjälstaviken här. Det gäller även de stora mängder sångsvanar som samlas i exempelvis Tysslingen utanför Örebro.
Var: Exempelvis KvismarenHjälstaviken, Tåkern och Hornborgasjön, men även Gotlands och Ölands östra och södra kust
När: Slutet av augusti till slutet av oktober

Det finns naturligtvis många fler fågelupplevelser som inte får missas i Sverige. Vilka är dina favoritet? Skriv en kommentar här under eller på vår Facebook-sida.

Tack till Johannes Rydström, Daniel Pettersson, Marie Mattsson och Anki Hammar för synpunkter.

Mer att läsa