Idag utannonserades vinnaren i The Scottish Nature Photography Awards 2014. Årets bästa naturbild i Skottland togs av Johan Siggesson – göteborgaren som numera bor på Malta.
Johan Siggesson har varit fascinerad av naturen sedan barnsben och är ingen nybörjare på fotograferande, något som bland annat kan ses på hans presentationssida här på Natursidan.se. Bara det senaste året har hans bilder utsetts till “highly commended” i GDT European Wildlife Photographer of the Year, “highly commended” i Nature’s Best Windland Smith Rice International Awards och han har dessutom vunnit pris i italienska tävlingen Asferico. Vilken nivå på utnämningen det blir i den tävlingen kommer att tillkännages i början på maj.
Hur kan det komma sig att du, en svensk som sedan flera år bor på Malta, utsetts till Skottlands bästa naturfotograf 2014?
– Titeln som Scottish Nature Photographer of the Year är något luddigt formulerad i min mening. Tävlingen är öppen för alla nationaliteter men alla bilder måste vara tagna i Skottland. Jag har alltså inte gått och blivit skotte för att få delta i tävlingen. Jag har sedan sommaren 2013 varit med kameran i Skottland fyra gånger och har naturligtvis många bilder därifrån. Därför tyckte jag att det var dags att delta i tävlingen och tur var väl det, berättar Johan Siggesson.
Vinnarbilden på lunnefågeln här ovan tog Johan när han spenderade 5-6 dagar på en pytteliten ö mellan Shetlandsöarna och Orkneyöarna som heter Fair Isle. Han fotograferade tolv timmar om dagen med tidiga morgnar och sena kvällar med en liten tupplur mitt på dagen. “Ett fantastiskt ställe som jag verkligen kan rekommendera”.
Kan du berätta hur du tog vinnarbilden?
– När jag först fick syn på den här individen log jag för mig själv där ute på klipporna. Jag förstod snabbt att det kunde bli en bra bild. Jag kunde inte låta bli att tänka mig att den var på väg hem till sin partner efter en sen natt med blomma i näbben för att be om ursäkt för något. Den här dagen lärde jag mig två viktiga saker.
När man spenderar såpass mycket tid med en och samma art lär man sig ett och annat om arten och dess beteende. Ibland även individers speciella beteende inom en grupp. Just den här individen var lite extra nervös och stannade vid klippkanten en stund innan den vågade spurta in i sin bohåla. Detta gjorde att jag fick de där extra sekunderna på mig att ta bilden som jag ville. Så lektion 1 för dagen var att studera motivets beteende för att få några extra sekunder för att få till bilden.
Lektion 2 är att aldrig ge upp. På grund av dimma kunde inte vårt flyg från Fair Isle till Shetlandsöarna lyfta så efter alla dessa timmar liggandes platt på magen under den senaste veckan fick vi en bonusdag då vi kunde fota fler lunnefåglar. Det var oerhört frestande att gå in och lägga sig, kika på veckans bilder och snacka med andra gäster men det kändes inte riktigt rätt att slösa bort en hel dag så det vara bara att hiva upp ryggsäcken på ryggen och gå upp på klipporna igen. Min vinnande bild togs under denna sista dag så om jag inte hade gjort detta hade jag inte vunnit tävlingen.
Hur är Skottland som resmål för naturfoto?
– Fantastiskt. Jag har utvecklat lite av en kärlek till Skottland de senaste åren och återvänder förhoppningsvis snart. Stor variation i djurlivet och många arrangörer med gömslen och liknande om man är intresserad av det. Vill man hellre vandra runt själv med kameran finns det hur mycket som helst att se och uppleva. Jag är ingen landskapsfotograf men kan definitivt säga att det finns fantastiska miljöer att fotografera om man gillar det. Allt från fantastiska kustlandskap till berg, små sjöar och dalar. Jag leder bland annat en fotoresa till Shetlandsöarna under sommaren varje år.
Du bor ju på Malta där det drar ihop sig till folkomröstning om att förbjuda fågeljakten. Hur tror du att det går?
– Ja det är oerhört svårt att säga. Det görs ju inga opinionsundersökningar som det hade gjorts i Sverige. Båda parter har pågående kampanjer som är ganska aggressiva. Frågan var på tapeten redan när jag flyttade hit för 12-13 år sedan. Landet har en stor grupp jägare/tjuvskyttar och det är en väldigt känslig fråga. Som i England finns det i huvudsak två partier på Malta och historiskt sett har ingen av dem vågat ta en ordentlig ställning i frågan med rädsla för att förlora tiotusentals röster. Givetvis hoppas jag innerligt att folkomröstningen, som inte rör fågeljakten i stort utan endast vårjakten, får ett positivt utslag. Om man inte varit på plats när det beger sig är det svårt att tänka sig hur det är här under jakten. Det skjuts konstant och väldigt nära bebyggelse. Vi håller tummarna och hoppas på det bästa.
Se alla vinnarna i Scottish Nature Photographer of the Year 2014 här.
Läs mer:
• Fler bilder från naturfototävlingar.
• Folkomröstning om fågeljakt på Malta.
• Maltas fågeljakt riskerar rättsliga åtgärder av EU
• Lunnefågelpopulationen kraschar även i Norge
• Islands havsfågelkolonier kraschar