Stort genombrott i kampen för att rädda Asiens gamar
Asiens gamar fick nyligen en betydligt ljusare framtid. Indiens hälsominister meddelade att det omedelbart införs ett förbud mot det antiinflammatoriska ämnet diklofenak, som orsakat att tiotals miljoner gamar i Asien dött. Beskedet kom knappt ett år efter en rapport som kom fram till att Asiens och Europas gamar kan vara utrotade under vår livstid.
Sedan 2006 har diklofenak, som bland annat finns i läkemedlet Voltaren, varit förbjudet att använda för veterinärer. Nu begränsas all användning av diklofenak till engångsdoser om 3 ml, vilket gör det ineffektivt att använda till boskap och därmed minskar risken att gamar och andra rovfåglar får i sig medlet från döda djur. Tidigare har boskapsskötare gått runt lagen genom att ge stora doser av diklofenak avsett för människor till boskap.
Det beräknas att antalet vitryggiga gamar i Asien minskade med mer än 99,9 procent mellan 1992 och 2007 och att tiotals miljoner individer dog. Nu hoppas fågelorganisationer som jobbar med frågan att gamarna ska öka igen.
– Det här är ett enormt steg för att rädda gamar från utrotning, säger Chris Bowden, på brittiska fågelorganisationen RSPB och chef för SAVE Vultures-programmet.
I Europa återstår dock problemet. Ett italienskt företag har fått tillåtelse att tillverka diklofenak för den italienska och spanska veterinärmarknaden, åtta år efter Indiens förbud. Nu oroas folk som jobbar med att stärka gampopulationen i Europa att samma utveckling som sker i Indien ska drabba Europa, men oron ska inte ha tagit seriöst av European Medicines Agency, enligt RSPB. Diklofenak-användningen hotar även andra arter, som örnar.
Läs mer:
• Förgiftning vanligaste dödsorsaken för gamar i Frankrike
• Diklofenak sprids allt mer i svensk natur
Källa: RSPB