4000 observationer av vårtecken från uppemot 700 platser utgjorde i helgen underlag för Vårkollen 2015. Slutsatsen från SLU: Våren har flyttat norrut.
Under 1800- och 1900-talen genomfördes studier av hur långt tussilago, blåsippor, vitsippor, sälg, björkar och hägg hunnit under Valborgshelgen. I helgen gjordes en liknande observationer på 700 platser runt om i landet. Det visade sig att björkarnas lövsprickning hunnit 70-80 mil längre norrut i år än vad som var normalt vid Valborg för hundra år sedan. Då brukade den ha startat i södra Skåne. I år var den redan igång i hela Götaland och Svealand och längs delar av Norrlandskusten.
– Även om vi har forskningsresultat som visar att lövsprickningen tidigarelagts ett par veckor sedan 1980-talet vet vi att olika arter kommer att påverkas på olika sätt av klimatförändringen. Därför vill vi på olika sätt dokumentera hur naturens kalender påverkas, säger Kjell Bolmgren vid Sveriges lantbruksuniversitet och samordnare för Svenska fenologinätverket.
Evenemanget kallas Vårkollen och är tänkt att bli årligen återkommande från och med nu.
Källa: SLU och Vårkollen.se