“Skum fiskmås” kan vara ny art för Sverige
Den 12 augusti såg Bengt Bengtsson en “skumt tecknad fiskmås” flyga förbi Revet i Simrishamn. Han hann slänga upp kameran och ta några bilder på fågeln snett bakifrån. Det var allt som behövdes för att en trolig ny art för Sverige skulle upptäckas.
När Bengt Bengtsson kom hem och gick igenom sina bilder på den “ovanligt ljusa fiskmåsen” tyckte han fortfarande att den såg lite annorlunda ut. Han bestämde sig för att skicka bilderna till Hans Larsson, som sitter i Raritetskommitén och så sent som i maj upptäckte Sveriges första stillahavslom.
– Mitt omedelbara intryck när jag öppnade mailet var rödnäbbad trut och det intrycket kvarstår även efter djupare efterforskningar. Jag diskuterade bilderna med Björn Malmhagen och Jörgen Bernsmo som båda också tyckte att det man kunde se stämde fint in på en 3k rödnäbbad, berättar Hans Larsson.
Om fyndet godkänns, vilket inte är säkert, är det Sveriges första rödnäbbade trut någonsin.
Bengt Bengtssons bilder finns här bredvid och Hans Larsson grundar sin bedömning på följande detaljer:
• Form och proportioner – uppenbart smal- och långvingad i kombination med bukig kropp och grov näbb ger ett helhetsintryck som jag faktiskt inte känner igen från någon annan mås/trutart.
• Gråtonad buk i kontrast mot renare vit undergump, vilket jag tycker ses på samtliga bilder så det känns märkligt ifall det är en udda ljuseffekt, speciellt då gränsen mellan undergumpen och buken verkligen är skarp – enbart denna detalj utesluter i mina ögon alla andra förekommande måsar/trutar i vår del av världen.
• Väldigt ljust grå ovansida (jämför färgtonen med buken t ex) med smal vit bakkant på de nya pennorna, distinkt mörkt armpenneband, rester av mörkt karpalband samt distinkt brunsvarta yttersta handpennor och handtäckare – denna kombination känns väldigt svårfunnen hos någon annan trutart. Jag tänkte lite på 2k svarthuvad mås som alternativ med tanke på ljusheten ut i handen t ex, men dels får jag inte alls ihop det trutlika helhetsintrycket med den arten och jag hade också väntat mig (förutom rent vit buk) vitare undre vingtäckare och mer jämnfärgat gråvita nya handpennor utan den aktuella fågelns smala men distinkt avsatta vita toppar.
Helt säker på artbedömningen är dock inte Hans Larsson:
– Det hade såklart varit bra om man nu kunnat räkna antalet ruggade handpennor för att kontrollera att teckningen så de nya fjädrarna stämmer överens med rödnäbbad och då gärna sett svarta teckningar på de yttre. Tyvärr lyckas jag inte med detta eftersom jag inte tycker bilderna riktigt tillåter att urskilja var gränsen går mellan de nya pennorna i handen och armen så det känns osäkert att räkna dem inifrån som är det sätt som är säkrast när det ruggas. Detta stör mig lite, men i sammanhanget tycker jag trots allt att det är acceptabelt.