“Skogsbad” för att minska stress allt populärare i USA
Att uppleva skogen i lugnt tempo och uppmärksamma detaljerna i den är en form av terapi som kallas “skogsbad”. Det har länge praktiserats i Japan, men nu sprider det sig även i USA, rapporterar NPR.
NPR:s utsände följer med på ett så kallat “skogsbad” tillsammans med den certifierade skogsterapi-guiden Melanie Choukas-Bradley och flera andra deltagare. Certifikatet har Melanie Chokas-Bradley fått av Association of Nature & Forest Therapy efter färdig utbildning och hon är inte den enda. Organisationen räknar med att ha utbildat 1000 guider inom tre års tid och hoppas nu att skogsbad eller skogsterapi ska få högre status i USA.
LÄS ÄVEN: • ”Skogsbad” – del av Japans nationella sjukvård och bevisat effektivt
Fenomenet började i Japan. Sedan 1982 har ”skogsbad”, att helt enkelt vistas i skog utan krav på aktiviteter, varit en del av den nationella allmänna sjukvården i Japan. Det har gjorts omfattande forskning på hur dessa skogsvistelser påverkar människor och resultaten visar att de stärker våra immunförsvar, sänker stressnivåer och blodtryck, samt gör oss mindre deprimerade och aggressiva.
LÄS ÄVEN: • Läkare i finsk kommun ordinerar skogsvandring
Effekterna av ”skogsbaden” håller dessutom i sig ett tag. Förbättringar i immunförsvaret märks en månad efter en weekend i skog och enbart 30 minuter i en skog ger positiva effekter på stressnivå, blodtryck och puls. Enligt vissa forskare kan naturvistelse ses som en ”multivitamin” för oss.
LÄS ÄVEN: • Ny studie: Vill du må bättre – engagera dig i naturen
Effekterna fungerar även i viss mån i parkmiljö i en stad och även korta besök i en stadspark kan minska stressnivåerna. Det visar sig även för sällskapet som NPR följer med i Washington i USA. Efter att de i lugn och ro andats in skogens lukter, smakat på ätbara frukter och njutit av att se naturen runt omkring sig, visade det sig att deltagarnas blodtryck sänkts. Från i snitt 141 i övertryck till i snitt 134.
Att minska stress är kanske den tydligaste effekten av skogsbad och det är något som behövs även i USA. Jobbrelaterad stress orsakar varje år kostnader för sjukvården på 190 miljarder dollar enligt en studie från 2015.
Nu hoppas Association of Nature & Forest Therapy att skogsterapi ska bli en del av sjukvården i USA.
Det är dock inte vilken skog som helst som fungerar för skogsbad. SLU har tidigare undersökt hur återhämtningsskogar ser ut:
– Vi räknade med att skogen behöver vara över 70 år gammal och över 16 meter hög för att ha ett värde ur rehabiliteringssynpunkt, berättar Eva-Maria Nordström, forskare vid SLU i Umeå.
Källa: NPR