Rekordtidig tajgablåstjärt hittades mitt i Malmö
Någon eller några tajgablåstjärtar ses i Sverige de flesta år, men framför allt under hösten och oftast i Norrbotten eftersom den normalt sett lever i östra Finland och i Ryssland. Att det hittades en rekordtidig tajgablåstjärt mitt i Malmö den 29 mars i år var därför något av en skräll och det var bara en person som såg den.
Madeleine Danielsson har fotograferat i hela livet, men har bara tittat på och fotograferat fåglar de senaste 1,5 åren. Efter en föreläsning av Brutus Östling i januari i år blev hon mer inspirerad än någonsin och bara två månader senare fick hon chansen att föreviga en vacker raritet. Så här berättar hon själv om fyndet.
– Under vinterhalvåret bor jag på Limhamn i Malmö och så fort det är ljust nog om kvällarna går jag ned till havet efter jobbet. Alltid med kameran med mig. Jag har i stort sett alltid bott med gångavstånd till havet och det har stor dragningskraft på mig. Inte minst djurlivet man kan finna där. Just denna söndagen avvek jag bara lite från min normala rutt och ganska omgående fick jag syn på kungsfåglar, som är rätt hopplösa att fota, men roliga att studera. Så såg jag något blått skymta förbi på marken och blev nyfiken. Jag kan de vanligaste fåglarna och känner igen fler än jag kan namn på, men den här hade jag aldrig sett förut. Bilderna är tagna på cirka 5-6 meters avstånd och beskurna. Jag stannade där i över två timmar, det var svårt att slita sig från honom.
När och hur förstod du att det var en tajgablåstjärt du hittat?
– Först tittade jag i mina fågelböcker, men då jag inte kunde se något ens lite liknande den jag sett, förstod jag att det nog var en slags raritet. Jag googlade och till slut var jag nästan 100 procent säker på att det faktiskt var en tajgablåstjärt. Sen gjorde jag inte mer åt saken än att jag gladdes av att ha sett den och också fotat den. Jag gick sen tillbaka varje kväll i två veckors tid när vädret tillät, men såg honom aldrig igen.
Hur har reaktionerna varit på ditt fynd när det blev känt?
– Det blev inte känt förrän i förrgår, då jag efter Erik Hirschfelds föreläsning, berättade för honom vad jag förmodligen sett. Jag skickade bilder till honom och anmälde på Artportalen, samt lade ut några bilder på Facebook. Reaktionerna har minst sagt varit överväldigande för mig och det är roligt att ha kunnat dela med sig av bilderna.